Standard & Poor’s: ‘Suriname heeft minder dan US$ 1 miljard nodig nodig om reserves te versterken’

De armste landen ter wereld zullen nog steeds bijna $ 200 miljard nodig hebben om uitgeputte reserves aan te vullen na een op handen zijnde injectie van nieuw geld van het Internationaal Monetair Fonds, IMF, schat kredietbeoordelaar Standard & Poor’s Global, aldus persbureau Reuters dinsdagmiddag 22 juni.

Het IMF legt de laatste hand aan een recordtoewijzing van $ 650 miljard aan zijn quasi-reserveactiva voor ‘speciale trekkingsrechten’ (Special Drawing Right)  als onderdeel van zijn inspanningen om lage-inkomenslanden te helpen die zwaar zijn getroffen door de Covid-19-crisis.

Omdat het geld van het IMF wordt verdeeld over al zijn landen, inclusief de rijke, gaat slechts 7% of US$ 42 miljard naar de 44 armere landen met de laagste S&P-scores voor soevereine kredietwaardigheid.

Het zou nog steeds voldoende zijn om de financiële reserves van Zambia, Jordanië, El Salvador, Benin en Togo weer op een adequaat niveau te brengen – ruwweg gedefinieerd als voldoende om drie maanden invoer, alle korte termijn betalingen van buitenlandse schulden of 20% van het geld dat in omloop is te dekken in de economie, zei S&P.

Twee extra van de 44 – Democratische Republiek Congo en Suriname – zouden zien dat ten minste één van de drie reserve toereikendheid maatregelen wordt hersteld.

Desalniettemin zou er nog eens $189 miljard nodig zijn om de reserves van alle resterende ‘B+’-landen op een adequaat niveau te brengen.

Er is een mogelijke oplossing. De Verenigde Staten en andere landen van de Groep van Zeven overwegen om $ 100 miljard te herverdelen van de $ 280 miljard die ze zullen krijgen van de nieuwe SDR-hand-out. Als alle rijkere landen worden meegerekend, loopt het op tot bijna $440 miljard.

‘We berekenen dat een hertoewijzing van naar schatting 42% van de SDR-toewijzingen van rijke landen aan lage-inkomenslanden (LIC) zou zijn wat nodig zou zijn om de reserveniveaus in alle beoordeelde LIC’s op peil te brengen om de toereikendheid van de reserve te voltooien’, zei S&P.

Zeven landen – Burkina Faso, Mozambique, Kenia, Bolivia, de Republiek Congo, Belize en Suriname – zouden elk minder dan $ 1 miljard nodig hebben om hun reserves te versterken.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: