Met near-shore blokken erbij gaan verwachtingen voor Surinaamse oliesector omhoog

Mogelijk ongeveer 1.4 miljard vaten olie al uit de eerste 3 offshore-ontdekkingen van Suriname 

Ook in de Surinaamse near-shore blokken zullen boringen worden gedaan. Staatsolie is nu in onderhandeling over de productiecontracten voor Chevron voor Blok 5 en het Total-Qatar Petroleum-consortium voor Blok 6 en 8. Deze blokken liggen vlak voor de Surinaamse kust. Staatsolie nodigde in november vorig jaar bedrijven uit om te bieden op exploitatierechten in acht offshore ondiep water blokken. Bedrijven, waaronder Total en Petronas uit Maleisië, hebben inmiddels al vondsten gedaan in de off shore blokken. Buurland Guyana is inmiddels de nieuwste energie hotspot ter wereld geworden nadat de olieproductie eind 2019 begon.

Off-shore verwachtingen

De eerste 3 offshore-ontdekkingen van Suriname in blok 58 zullen naar verwachting ongeveer 1.4 miljard vaten olie-equivalent opleveren. Dit schreef oud-Staatsolie directeur Rudolf Elias, in een brief waarin hij afscheid nam van Staatsolie. Hij zei verder, dat ondanks de pandemie er goed nieuws was in 2020; de 3 grote olievondsten van Apache en Total waren: Maka Central-1 in januari, Sapakara West-1 in april en Kwaskwasi -1 in juli.

“Deze ontdekkingen alleen al zullen naar verwachting in de loop van de tijd ongeveer 1.4 miljard vaten olie-equivalent opleveren, en ze bevestigen Suriname als een belangrijke opkomende koolwaterstof provincie”, zei Elias. “Verdere bevestiging kwam in december, toen partners Petronas en ExxonMobil nog een ontdekking van koolwaterstoffen aankondigden, met de succesvolle boring van de Sloanea-1-exploratieput in Blok 52.” Hij herinnerde eraan, dat het nieuwe jaar in januari al snel weer een nieuwe ontdekking bracht door Total en Apache in blok 58 bij de Keskesi East-1-put.

Hoog tempo

Analisten zeggen, dat Total en Apache naar verwachting later dit jaar hun definitieve investeringsbeslissing (FID) zullen nemen om olievelden in blok 58 te ontwikkelen. Total heeft onlangs zelfs bevestigd, dat er plannen zijn om al in 2025, ongeveer vijf jaar na de ontdekking van Maka Central-1, olievelden in blok 58 te gaan ontwikkelen. Als dit lukt, zou dit de op een na snelste ontwikkeling zijn in het Guyana-Surinaamse bekken. Dit volgt nadat de Amerikaanse oliemaatschappij ExxonMobil in december 2019 de eerste olie aantrof in het Liza-veld in Guyana, iets minder dan vijf jaar na de eerste ontdekking in 2015. Het Amerikaanse Morgan Stanley, een bank- en financiële dienstverlener, zegt dat de modellering van Blok 58 aantoont, dat het potentieel 6.5 miljard vaten olie-equivalent bevat.

Suriname mag rekenen op Staatsolie

Suriname mag rekenen op Staatsolie. Dit gaf de nieuwe directeur van de Staatsolie Maatschappij Suriname NV, Annand Jagesar, onlangs te kennen tegenover Dagblad Suriname. “Met veel motivatie om een bijdrage te leveren aan de definitieve ontwikkeling van Suriname, begin ik deze uitdaging. De offshore-olie- ontdekkingen hebben grote potentie en zullen de basis vormen voor het maken van het verschil. De Surinaamse gemeenschap mag op Staatsolie rekenen. Na deze ontwikkeling mag Suriname nooit meer terugvallen in een soortgelijke economische malaise.”

SAM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: