Zeker 20.000 mensen werkzaam in kleinschalige goudwinning in Brokopondo

Volgens een ruwe schatting vinden ongeveer 20.000 mensen een bestaan in de kleinschalige goudwinning in het district Brokopondo. Het gaat niet alleen om inwoners van het district, maar ook om Brazilianen en Chinezen. In alle ressorten, behalve Marchalkreek, vindt goudwinning plaats in het district. De goudsector heeft een belangrijke invloed op het ondernemerschap in Brokopondo. 

Voordelen en nadelen 

De kleinmijnbouw zorgt naast werkgelegenheid voor sociale rust, economische bedrijvigheid en sociale projecten worden ook ondersteund door de porknokkers. Er is geen sprake van werkloosheid in dit district, omdat iedereen in de goudvelden een bestaan kan vinden. Hierdoor zijn er ook geen hangjongeren in het district. 

Er zijn ook nadelen aan de kleinschalige goudwinning. Zo wordt het drinkwater vervuild, er wordt gebruik gemaakt van kwik, verspreiding van ziektes vindt ook plaats. Er ontstaan spanningen in de gemeenschappen, geen respect meer voor het traditioneel gezag. Jongeren zijn niet geïnteresseerd in onderwijs. Criminaliteit en prostitutie vieren hoogtij. Naast milieuvervuiling vindt er ook landdegradatie plaats.

Conclusie 

De conclusie is, dat de kleinschalige goudwinning zowel voordelen als nadelen heeft. De negatieve zaken moeten in kaart gebracht en aangepakt worden door de overheid samen met de belanghebbenden in de sector. Entiteiten moeten opgericht worden door de goudzoekers die als aanspreekpunt voor de overheid kunnen dienen. Vervolgens een sterke controle door de Commissie Ordening Goudsector in samenwerking met andere diensten zoals de bestuursdienst, politie, leger, milieu organisaties en het traditioneel gezag. 

Vooral educatie en voorlichting aan de goudzoekers zijn erg belangrijk. Bijvoorbeeld hoe milieuvriendelijker te kunnen werken. Kortom er is werk aan de winkel om nu eindelijk ordening te brengen in de kleinschalige goudwinning in Brokopondo.

VP

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: