Banamba dans: schoonheidsdans van de Saramaccaners

Dansleraar Harvey Saifa vertelt dat de Banamba dans door de voorouders werden meegenomen vanuit de slaventijd en het is een cultureel erfgoed geworden qua entertainment. De Banamba dans word uitgevoerd bij diverse plechtigheden waaronder, als een kind een Pangi krijgt, er komt een hoogwaardigheidsbekleder op bezoek, als gast in het dorp kun je verwelkomd worden met een Banamba dans. Het hoeft niet in groepsverband en mag ook individueel gedanst worden. Harvey Saifa verzorgt al een ander halfjaar cursussen voor de Banamba en Awasa dans. Bij de Banamba dans staan de billen en heupen centraal. Hij danst zelf al jaren en heeft zodoende zijn ervaring opgebouwd en is gaan groeien tot een professioneel dansleraar. Hij heeft zijn eigen dansschool genaamd Saifa dansschool.

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: