Suriname houdt aanspraak op vaccins via Covax waarvoor in 2020 US$ 750.000 aan voorschot is betaald

Onduidelijk of Suriname voorschot terug ontvangt indien Covax-vaccins niet meer nodig zijn


Deze week gaat Suriname nog eens zo’n 160.000 AstraZeneca-vaccins uit Nederland ontvangen. Naast de donatie uit Nederland, zijn de Surinaamse gezondheidsautoriteiten ook nog steeds in contact met in ieder geval Cuba, China en Rusland voor een eventuele ontvangst van vaccins uit die landen. Kortom, de vooruitzichten wat betreft het aantal vaccins zien er positief uit. De diverse vaccinatiecampagnes lijken dan ook onverminderd te kunnen worden voortgezet.

Gelet op die vooruitzichten dringt zich de vraag op of Suriname nog wel behoefte heeft aan de ontvangst van vaccins via de zogenoemde Covax-faciliteit van de Wereldgezondheidsorganisatie en Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (WHO en PAHO). Suriname heeft in 202o US$ 750.000 voorschot betaald aan Covax voor de ontvangst van vaccins. Indien Suriname afziet van vaccins via Covax kan het dan dat voorschot terug krijgen?

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname:

‘We hebben inderdaad US$ 750.000 betaald als voorschot. We hebben nog recht dus daarop (op de vaccins), voor de tweede helft van dit jaar. Het gaat om 155.000 doses vanuit Covax en vanwege de steun van Nederland zullen wij ook genoeg hebben. Maar, we zitten nu eenmaal in de Covax-faciliteit. We moesten dit besluit nemen vorig jaar september, oktober al en we hebben op dit moment geen mogelijkheid om dat terug te krijgen. als we het niet zouden willen. Maar, het is niet verloren, omdat er genoeg vaccins nodig zijn om te vaccineren. Alles helpt en als we het hebben dan kunnen we verder gaan beslissen, afhankelijk van onze status op dat moment, hoe we hiermee omgaan.’

Covax is de vaccinpijler van de Access to Covid-19 Tools Accelerator (ACT), een wereldwijde samenwerking om de ontwikkeling, productie en eerlijke toegang tot nieuwe Covid-19-tests, -behandelingen en -vaccins te versnellen en om ervoor te zorgen dat ze alle landen, inclusief de armste landen ter wereld, bereiken. Het is een partnerschap tussen vaccinatie-alliantie Gavi, de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). UNICEF werkt mee als verdelingspartner.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: