Deelnemer SAMAP ‘vermoeid’ van het wachten

Een deelnemer aan het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) zegt, dat na het verstrijken van de periode van zes maanden, hij zelf contact met de organisatie heeft opgenomen over de status van het project. Kleinschalige boeren, verwerkers en vertegenwoordigers van agrobedrijven konden voor Matching Grants in aanmerking te komen. 

Als deelnemer van de eerste lichting heeft hij een project moeten schrijven. De man noemt het traject ‘een zware job’, een familielid met een ‘bachelorsopleiding’ kon gelukkig genoeg helpen om met moeite door de vragen heen te komen. Nadat het contract was goedgekeurd zou het project tussen drie en zes maanden worden uitgevoerd vanuit SAMAP ter ondersteuning. Na deze zes maanden heeft hij niets gehad, merkt de man op. Dit bevestigt ook een andere bron aan Dagblad Suriname.

‘SAMAP heeft hierna gevraagd om drie maanden respijt.’ Deze periode verloopt over 1.5 maand. ‘Ik ga het jammer vinden als deze periode ook verstrijkt en er niets gebeurd. Want we hebben heel veel moeten invullen en ik was gestrest.’ De man zegt voor US$ 5.000 niet nog een keer door zo’n taaie procedure te willen. Deelnemers krijgen geen geld in handen. ‘Wat je nodig hebt wordt voor je aangekocht, maar het geld krijg je niet in handen.’ Er bleken daarna nog aanvullende vragen te moeten worden ingevuld. Na het opsturen wacht hij nu twee maanden. Hij hoopt dat hij volgende maand meer hoort over het project.

Hij verneemt, dat de groep van de tweede lichting nog moeilijkere vragen moet beantwoorden. De man zegt, dat hij vermoeid is geraakt door het traject. Hij stelt ook, dat van de meer dan 500 projecten slechts 68 zijn goedgekeurd bij de eerste lichting. Hij wil graag met de mensen in contact komen die ook hebben deelgenomen aan het project waarvan hun indiening is goedgekeurd. De agrariër wil echter niet met zijn naam in de media treden.

Hij legt uit, dat nadat de projecten waren goedgekeurd de mensen een contract moesten tekenen met SAMAP. Om in aanmerking te komen voor de ondersteuning moesten offertes bij bedrijven worden gevraagd. Het resultaat is dat hij nog steeds niet weet wat zal gebeuren, de offertes zijn ondertussen verouderd. 

De man vraagt zich af wat met de gelden gebeurd. “Want van de 13 miljoen US$ beschikbaar gelden voor de projecten zijn 68 projecten goedgekeurd voor maximaal US$ 5.000 per project. ‘Wat gebeurt er dan met het overig geld?’, vraagt hij. De agrariër merkt op niet blij te zijn met de behandeling.

Dagblad Suriname heeft ook contact gelegd met SAMAP voor meer uitleg, waar binnenkort meer over wordt bericht.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: