Kritiek Olympisch Comité India op aangescherpte Covid-maatregelen Olympische Spelen in Japan

Het Olympische orgaan van India heeft kritiek geuit op ‘oneerlijke’ regels die door de Japanse regering zijn opgelegd aan atleten uit verschillende landen die getroffen zijn door Covid-19 voor de Olympische Spelen van Tokio die volgende maand beginnen, zo schrijft de South China Morning Post dinsdag 22 juni.

De organisatoren van Tokyo 2020 zeiden maandag dat aanvullende maatregelen zullen worden gebruikt om infectierisico’s te verminderen uit verschillende landen, waaronder India, die een ‘aanzienlijke impact van varianten’ van Covid-19 hebben ondervonden.

De protocollen houden in dat atleten een week lang dagelijks worden getest voordat ze naar Japan vertrekken en dat ze ‘drie dagen na aankomst’ in Japan niet in contact mogen komen met andere teams.

Maar, de Indian Olympic Association (IOA) stelt, dat de regels ervoor gaan zorgen dat atleten drie cruciale trainingsdagen verliezen.

‘Atleten mogen slechts vijf dagen voor hun evenement in het Olympisch aankomen’, zeiden IOA-voorzitter Narinder Batra en secretaris Rajeev Mehta in een gezamenlijke verklaring.

‘Nu zullen drie dagen worden verspild, dit is de tijd die de atleten nodig hebben om naar hun modus te gaan om te pieken … zeer oneerlijk voor Indiase atleten, die vijf jaar hard hebben gewerkt, om slechts vijf dagen voor de Olympische Spelen te worden gediscrimineerd.’ Elf landen, waaronder India, Pakistan en het VK, zouden worden getroffen.

‘Waar en wanneer zullen de atleten hun ontbijt, lunch en diner hebben gedurende deze drie dagen, aangezien iedereen te eten heeft in de eetzaal van het dorp van de Spelen waar alle atleten en officials van andere nationale Olympische comités de hele tijd aanwezig zijn.’ 

De organisatoren van Tokyo 2020 zeiden in een verklaring, dat ze een document hadden ontvangen van het Indiase Olympische orgaan.

‘Voor deelnemers uit gebieden zoals India, die aanzienlijke gevolgen hebben ondervonden van varianten, is het noodzakelijk dat ze strengere regels volgen en vergelijkbaar zijn met de bestaande grens controlemaatregelen.’ 

Maar de organisatoren maakten niet duidelijk of atleten uit de getroffen landen in de drie dagen na hun aankomst zouden mogen trainen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: