Engeland en Kroatië door naar volgende ronde EK-voetbal

Schotland met 3-1 verslagen door Kroaten – Engeland met 1-0 te sterk voor Tsjechië 

Engeland heeft zich dinsdagavond 22 juni als winnaar van groep D geplaatst voor de volgende ronde van het EK-voetbal. De Engelsen waren op Wembley in Londen in de beslissende groepswedstrijd te sterk voor Tsjechië: 1-0. Ook Kroatië is door. De WK–finalist van 2018 versloeg Schotland in eigen huis met 3-1 en eindigde op de tweede plaats in de poule. De Tsjechen legden beslag op de derde plek in de groep en dat is ook voldoende voor een plek in de knock-out fase.

Voor de Engelsen was het Raheem Sterling die al in de 12e minuut de score opende uit een kopbal. Even daarvoor had hij nog de paal geraakt.

Harry Kane had in de 27e minuut een perfecte kans op de 2-0, maar de bekritiseerde aanvaller faalde oog in oog met de Tsjechische doelman.

Voor rust ontsnapte Engeland nog aan de Tsjechische gelijkmaker, toen Tomas Soucek maar net naast schoot.

In de tweede helft leek Engeland zich bij de 1-0 te hebben neergelegd. De Tsjechen gingen nog wel op jacht naar de gelijkmaker, maar waren niet in staat iets te forceren. De gevreesde Patrik Schick, die al drie keer scoorde voor de Tsjechen in de eerste twee EK-duels, was nauwelijks gevaarlijk.

Enkele minuten voor tijd leek Engeland nog op 2-0 te komen, maar de treffer van Jordan Henderson werd afgekeurd wegens buitenspel.

Dankzij de 1-0 zege zijn de Engelsen groepswinnaar geworden en spelen ze ook de volgende wedstrijd in Londen. De tegenstander van Engeland in de achtste finales is nog niet bekend.

Met vier punten uit drie duels behoren de Tsjechen tot een van de vier beste nummers drie van dit EK. Daardoor kan Tsjechië de volgende tegenstander van het Nederlands elftal zijn. Dat is echter nog niet zeker. Het is ook mogelijk dat Nederland de nummer drie uit groep E of F (‘de poule des doods’) treft in Boedapest. Dat hangt af van de uitslagen van de laatste groepswedstrijden, die woensdag 23 juni worden gespeeld.

Sterspelers Luka Modric en Ivan Perisic hebben Kroatië in Glasgow naar de achtste finales van het Europees kampioenschap voetbal geleid. De spelers van respectievelijk Real Madrid en Internazionale maakten de twee treffers na rust in de 3-1-overwinning op Schotland, waardoor Kroatië als nummer twee uit groep D verder speelt. Schotland is met 1 punt uitgeschakeld.

Een paar minuten voor rust lukte het Schotland om op gelijke hoogte te komen. Callum McGregor schoot in de 42e minuut de 1-1 binnen. Snel na rust had Kroatië een prima mogelijkheid om weer op voorsprong te komen, maar Josko Gvardiol nam de bal verkeerd aan.

Tien minuten later kreeg Luka Modric het stadion stil. Een heerlijke bal van de inmiddels 35-jarige aanvoerder betekende de 2-1 voor de Kroaten.

Modric bereikte in Glasgow een opmerkelijke mijlpaal. De spelmaker van Real Madrid staat nu bekend als de jongste én oudste doelpuntenmaker van Kroatië op een EK. Modric maakte in 2008 zijn eerste EK-doelpunt als talentvolle twintiger (22 jaar en 273 dagen). Zijn treffer tegen Schotland liet hij noteren als dertiger (35 jaar en 286 dagen). Hij zette daarmee de WK-finalist na ruim een uur op voorsprong.

Een kwartiertje voor tijd was het Ivan Perisic die de 3-1 binnen kopte.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: