Spidermonkey Reintroduction Project Suriname slaat alarm vanwege illegale houtkap

 In natuur vrijgelaten slingerapen lopen gevaar

Het zogenoemde Spidermonkey Reintroduction Project Suriname, opgezet door een aantal enthousiaste dierenvrienden, vrijwilligers, is geconfronteerd met een serieus probleem, zo heeft de groep laten weten via haar social media kanalen. Het gebied, waarin zwarte slingerapen (de Kwatta/Kwata aap) worden teruggeplaatst in hun natuurlijke leefomgeving, wordt bedreigd door illegale houtkap op grootschalige schaal.

De plek waar al apen zijn gereïntroduceerd is een ongerept gebied met primair regenwoud. In dit gebied leeft ook de beschermde en zeer unieke rotshaan. Deze soort komt alleen in de Suriname en omringende landen voor. Ook zijn door de medewerkers op de zogenoemde trapcams, die geplaatst zijn rondom de apenkooi waar de slingerapen een paar maanden voor hun vrijheid in verbleven, alle katachtigen van Suriname gezien, waaronder de ocelot en de jaguar.

‘Het gebied waar de apen zijn losgelaten is een door de overheid en concessiehouder gedemarkeerd beschermd gebied wat in de nabije toekomst een nog nader te bepalen officiële status zal krijgen maar nu al in werking is in de praktijk. Er was een slagboom met bewaking aanwezig, maar de exploiteur van de concessie is gestopt, waardoor het gebied niet meer beveiligd is’, zo laat de organisatie weten.

‘Wij zijn in sneltreinvaart alles gaan regelen om het gebied officieel beschermd te maken en hebben onze eigen borden geplaatst. Deze ‘VERBODEN TE JAGEN’ borden worden keer op keer weggehaald door illegale jagers en houtkappers. Maar, wij geven niet op! Wij willen het gebied zelf gaan beveiligen, maar daar is iemand voor nodig die natuurlijk betaald wordt.’

Door de onbereikbaarheid van het gebied voor auto’s door de hevige regenval van de afgelopen maanden konden de vrijwilligers minder aanwezig zijn om het gebied in de gaten te houden. Helaas, zo schrijft de organisatie, heeft dit geleid tot illegale houtkap dwars door het gebied waar de apen na maandenlange adaptatie eindelijk hun home range hebben gemaakt en zoals slingerapen in het wild doen de belangrijke fruitbomen in het gebied in hun hoofd markeren en daar steeds naar terug komen. ‘Door deze illegale houtkap is een deel van hun belangrijke fruitbomen gekapt en heeft een machine een halve kilometer lange brede sleepweg dwars door hun gebied gemaakt, waar alle bomen weg zijn.’

De organisatie slaat dan ook nu alarm. ‘Wij hebben alle hulp nodig om bewaking en bebording en andere beveiliging neer te zetten om de rotshanen, de katachtigen en de apen en alle zeer unieke flora en fauna in het gebied te beschermen.’

https://www.facebook.com/KwataSuriname

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: