Internationale Dag van Yoga 2021: Yoga voor Welzijn

Ter gelegenheid van de 7e editie van de Internationale Dag van Yoga (IDY), 2021 die wordt gevierd door India en de internationale gemeenschap met het thema “Yoga voor Welzijn”, groet ik de yoga-enthousiastelingen hartelijk. India is er trots op dat de Verenigde Naties (VN) 21 juni heeft
uitgeroepen als Internationale Dag van Yoga en sindsdien is deze eeuwenoude kennis uit India onderdeel geworden van het werelderfgoed.

Voor het tweede jaar op rij komt IDY op een moment dat de hele wereld zich blijft bezighouden met de bestrijding van de corona-pandemie die wereldwijd ernstige gezondheids-, sociale, fiscale, economische en humanitaire uitdagingen met zich meebrengt, die qua omvang en schaal ongekend zijn.

Gezien de context van de Covid-19-pandemie en de nasleep ervan, waaronder beperkingen op het verkeer van mensen en een vertraging van de economische activiteit, zijn de voordelen van yoga vooral belangrijk geworden voor het fysieke en mentale welzijn.


Yoga is een onschatbare oude Indiase kennis met tal van voordelen voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid. Het is een holistisch systeem waarin lichaam en geest samenwerken en volledig verjongd worden, aangezien fysieke houdingen, ademhalingsoefeningen en meditatie helpen bij het algehele welzijn van een individu.
Een van de grootste uitdagingen waarmee de medische wereld vandaag wordt geconfronteerd, is de geestelijke gezondheid. De stress van het moderne leven heeft een grote tol geëist van de vrede en
het innerlijke geluk van de mens. Het moderne leven en de druk van materiële verworvenheden hebben het gevoel van diepe harmonie en waarden weggenomen dat ooit het leven van mannen en vrouwen in
de samenleving doordrong.

In een wereld waar strijd en conflicten toenemen, is yoga van uitzonderlijke waarde gebleken. Het heeft troost geboden aan gevangenen in gevangenissen.

De IDY is een festival van eenheid, harmonie en eenheid onder de internationale gemeenschap.
Het is een complete set voor het bereiken van mentaal, fysiek en spiritueel welzijn en het harmoniseren van lichaam en geest. International Day of Yoga gaf een nieuwe definitie aan het 5000 jaar oude erfgoed van India door miljoenen mensen op alle bewoonde continenten met elkaar in contact te brengen.

In India is yoga de grootste massabeweging voor de volksgezondheid geworden en in feite is het een pijler van preventieve gezondheidszorg, waarvan miljoenen mensen profiteren. Yoga moet een essentieel
onderdeel worden van onze dagelijkse routine om de hedendaagse gezondheidsproblemen, zowel fysiek als mentaal, gratis of tegen lage kosten te bestrijden en het hedendaagse leven beter, gezonder en
gelukkiger te maken.
Omdat yoga beoefening vrede bevordert, zou ik mijn artikel willen besluiten met het gebed om vrede:

“Moge eenieder blij zijn,
Moge allen vrij zijn van ziektes,
Moge allen het goede meemaken,
Moge niemand verdriet hebben”

MS Kanyal
Ambassadeur van India

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: