Raymond Hasnoe: “Er is op geen enkele manier gecommuniceerd met geen enkele bedrijfsleven organisatie”

De voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW), Raymond Hasnoe, zegt in een gesprek met Dagblad Suriname: ‘We hebben via de media vernomen dat de stroomtarieven verhoogd zullen worden, maar er is op geen enkele manier gecommuniceerd met geen enkel bedrijfsleven organisatie, wat altijd het geval is voordat er tariefsverhogingen worden doorgevoerd.’

Gevolgen van de nieuwe stroomtarieven

Hasnoe geeft aan, dat de nieuwe stroomtarieven een aantal gevolgen zullen hebben waaronder, winkels die failliet zullen gaan, de prijzen van goederen gaan stijgen, de verkoop wordt minder, de koopkracht daalt verder, het volk wordt overbelast, het zal leiden tot verdere verarming, minder inkomen en men zal niet meer kunnen voldoen aan vaste verplichtingen zoals stroom-en waterrekening, betaling medische verzekering. 

‘Wanneer je bepaalde goederen hebt gekocht, bijvoorbeeld bruine bonen en je het al verkocht hebt, moet je weer een nieuwe partij goederen kopen. Maar, dan merk je dat de volgende partij duurder is geworden, je lijdt dus verlies, omdat je moet bijpassen om de volgende partij te kunnen kopen. Op grond daarvan verwachten we eerst stabiliteit voor een bepaalde periode, van minimaal twee weken tot een maand, zodat je eerst goed kan plannen, anders lijdt je verlies als winkelier.’

Hasnoe geeft aan, dat het ook effect heeft op de vervangingswaarde, het inkomen dat je hebt vanwege je verkoop, dat inkomen moet je ook kunnen gebruiken om je eigen dingen te kunnen vervangen in geval er iets kapot zou gaan, bijvoorbeeld coolers in de winkel of de auto waarmee er goederen worden verkocht. Ook moet men belasting betalen, want dat ga je straks ook niet meer kunnen betalen. Volgens Hasnoe zijn de vaste lasten zoals EBS, SWM en SZF, zaken die je niet kan uitstellen.

“Je moet dat geld bij je hebben om eind van de maand te betalen, anders word je afgesloten, anders krijg je geen ziekenverzorging. Voor ons zal het dus een gigantische verhoging betekenen. Wij gaan het sowieso niet kunnen dragen. Ze praten met niemand uit geen enkel branche of sector. We verwachten het PPP (Public Private Partnership) waarvan ze altijd hebben gesproken en PPD (Public Private Dialogue) en die dialogue zien we niet, dat verwachten we wel van de overheid. Het heeft niet alleen te maken met ons, het is een ketenbenadering. Alles wat de regering doet, komt terecht bij de hele keten, vanaf de groothandel, distributeur, importeur, de producenten naar de winkeliers en naar de consument, iedereen lijdt dus eronder. Daarom is het goed om met de hele keten te praten voordat er stappen worden genomen. Het grootste probleem is dat ze de koers moeten bedwingen, maar dat zien we niet gebeuren, waardoor de prijzen onstabiel zijn. Om dat te stabiliseren is één stap die je moet doen naar IMF (Internationaal Monetair Fonds), maar dat is niet verplicht. Toch heeft de regering dat wel gedaan en wij zien het als een verkeerde stap, omdat alles nu wordt afgewenteld op de kleine man, op het bedrijfsleven.”

Hasnoe zegt verder, dat het ook impact heeft op de consumenten, die heel wat moeten ontberen.

Hoe kan het probleem opgelost worden?

Hasnoe stelt ook, dat het probleem opgelost kan worden door het terugdraaien van de verhoging, in gesprek te gaan met het bedrijfsleven, waaronder alle sectoren en branches consulteren. Om vervolgens op een behoorlijke manier en in  samenspraak met een ieder komen tot aanvaardbare tarieven die te dragen zijn.

‘Als organisatie gaan we vragen om inspraak te hebben.’ Ze verwachten de PPP (Public Private Partnership) en PPD  (Public Private Dialogue) van de public sector met de private sector. Volgens hem kunnen er nog andere middelen aangewend worden, die de winkeliers liever niet willen doorvoeren. “We kunnen zeggen dat de stroomtarieven zijn verhoogd en het dus afwentelen op de consumenten. Maar, dat kan je niet doen, mag je niet doen, daarom moet de overheid de tarieven terugdraaien”, aldus Raymond Hasnoe.

SK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: