Urgentieplan moet bacovenindustrie redden

Het urgentieplan van het bacoven produktiebedrijf Food and Agriculture Industries FAI, is afgelopen woensdag gepresenteerd aan de regering. Daarin zijn twee belangrijke zaken opgenomen om de continuïteit van de bacovensector te garanderen. Het gaat om het schuldmanagement en om de productie af te stemmen op de huidige marktbehoefte, laat de directeur van FAI, Permila Bissumbhar, weten.

Momenteel exporteert het bedrijf wekelijks zes containers naar Trinidad en Barbados. Naast de huidige crisis kent het bedrijf ook nog de bedreiging van de Moko ziekte. Het verschil is dat het Moko-virus nu beter beheersbaar is waardoor de besmetting en de verspreiding van de ziekte sterk is afgenomen, zegt Bissumbhar.

Het 1.150 medewerkers tellend bedrijf kent twee arealen, Jarikaba beslaat een oppervlakte van ruim 500 hectare terwijl Nickerie 225 hectare in productie heeft. “De rest van het areaal wordt voor herbeplanting voor het eind van dit jaar en komend jaar in orde gemaakt”, licht Bissumbhar toe.

De FAI zal samen met de vakbonden nagaan, welk traject ingezet kan worden om de personele capaciteit af te stemmen op de huidige behoefte. De insteek van dit traject zal gericht zijn op een duurzame oplossing. “We gaan weer beplanten eind van het jaar en dan heb je medewerkers weer nodig”, verduidelijkt Bissumbhar.

Het bedrijf zoekt daarom naar een structurele oplossing met de vakbonden. Dit is hard nodig, omdat de Belgische ‘partners’ het bedrijf hebben achtergelaten met een enorme schuld en een slecht onderhouden terrein. Het bedrijf heeft een totale schuld van US$ 21.8 miljoen. Verschillende oplossingsmogelijkheden worden bekeken om uit de malaise te komen. De staat beschikt over 100 procent van de aandelen, in november van het vorig jaar werd 90 procent overgenomen van de Fruit Farm Group die uit Suriname vertrok. Momenteel zijn investeringen nodig voor onder meer onderhoud van de infrastructuur en aanschaf van plantmateriaal.  

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: