Verhoogde verruiling van US dollar voor SRD

Op de valutamarkt is enige tijd sprake van een verhoogde verruiling van Amerikaanse dollar voor SRD’s. Uit kringen rond de cambio’s verneemt Dagblad Suriname, dat bezitters van Amerikaanse dollasr hun geld aan de cambio’s aanbieden. Ze krijgen daarvoor minimaal de koers die op dat moment door de Centrale Bank van Suriname wordt genoteerd, en soms zelfs tientallen SRD centen hoger. Met de SRD’s die ze ontvangen gaan ze naar de De Surinaamsche Bank (DSB) of de Finabank die sinds vorige week Amerikaanse dollars voor 10 procent lager dan de officiële koersnotering aanbieden aan hun cliënten. Een winst van ongeveer SRD 2 per dollar dus. 

De koers van de Amerikaanse dollar is vrijdag geëindigd op SRD 21,387. Aan het begin van de week stond de koers op SRD 21,208. 

Sedert de wisselkoers zo’n anderhalve week geleden is “losgelaten” is deze stabiel gebleven rond de SRD 21 voor de Amerikaanse dollar. De stijging van de wisselkoers en daarmee de enorme inflatie in de afgelopen jaren heeft voornamelijk te maken met monetaire financieringen tijdens de vorige regeerperiode, waardoor er teveel SRD’s in omloop zijn gekomen.

Om de koers stabiel te houden past de Centrale Bank thans het monetair instrumentarium van afroming toe. Hiermee worden zoveel mogelijk SRD’s uit omloop gehaald, waardoor de vraag naar valuta dan ook minder wordt. Ondertussen is meer dan SRD 1 miljard afgeroomd. Met de zeer aantrekkelijke korte termijn deposito’s, variërend van 3 maanden tot 1 jaar tegen een 20 procent jaarrente die thans door de handelsbanken aan cliënten worden aangeboden, is de verwachting dat er nog meer SRD’s zullen worden afgeroomd.

Interessant is te zien wat het effect zal zijn op de wisselkoers van de recente verhogingen van sociale voorzieningen en toelagen aan ambtenaren. Er komen immers daarmee meer SRD’s in omloop.

Dagblad Suriname verneemt uit financiële kringen dat deze toename van SRD’s in omloop nagenoeg vrijwel direct weer afgeroomd zal worden met de op handen zijn verhoging van de benzineprijzen aan de pomp. De benzineprijs wordt aangepast naar in de buurt van SRD 15. Volgens “insiders” zou de aanpassing van de benzineprijs feitelijk vrijdag worden doorgevoerd. De zogenaamde koopkracht versterking toegekend aan ambtenaren en personeel van ziekenhuizen en zorginstellingen die eind deze maand daadwerkelijk uitbetaald zullen worden, is dan zo goed als zeker al teniet gedaan. De verhoogde tarieven van stroom en water zitten er dan ook nog aan te komen.   

SS

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: