Minister Levens bezoekt scholen in Brokopondo getroffen door wateroverlast

Minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur Marie Levens zegt in gesprek met Daglad Suriname na haar bezoek maandag 14 juni aan scholen in het district Brokopondo die getroffen zijn door wateroverlast: ‘Wanneer er een noodtoestand is en grote delen van het land onder water liggen, wordt het een regeringsaangelegenheid.’

‘Daarvoor is een crisisteam en ook een noodfonds samengesteld. De leiding van zo’n operatie ligt in handen van het crisisteam waarbij het NCCR (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing) onder leiding van kolonel Jerry Slijngard. Wij doen niks zonder begeleid te worden door het crisisteam waarbij NCCR ervaring heeft om in zulke gebieden te opereren. We zorgen gewoon als Onderwijs, dat we aangeven waar onze mensen het ergst zijn getroffen door wateroverlast. Dat zijn de huizen van mensen, waaronder leerkrachten. De andere gebieden die ook onder water zijn, waar onze mensen dus veilig zijn, die worden niet gezien als levensgevaar. Wanneer de huizen onder water beginnen te lopen, dan adviseert het crisisteam dat die mensen geëvacueerd moeten worden. Het is geen onderwijs aangelegenheid, maar omdat het onze mensen zijn, leerkrachten zijn, zorg je ervoor dat er extra aandacht aan wordt besteed.’

De minister geeft verder aan, dat het om een natuurramp gaat en het geen kwestie is van sluizen die niet zijn opengesteld of dat de trenzen niet zijn schoongemaakt.

‘Natuurlijk is minister Riad Nurmohamed extra belast hiermee, vanwege zijn discipline op het ministerie van Openbare Werken. Maar, een natuurramp is een natuurramp, daaraan valt niks te doen. Dan moet je maar ervoor zorgen, dat je de mensen die zich in de rampgebieden bevinden, helpt.’

De minister zegt ook, dat zij niet de enige is die scholen heeft bezocht, maar ook haar stafleden. ‘We zijn naar scholen geweest die nu onder water zijn, scholen in Commewijne, Coronie, Nickerie. De staf is uitgereden naar plekken waar onze leerkrachten en onze leerlingen in problemen zijn. Ik ben zelf naar Brokopondo geweest, bij verschillende gebieden die onder water liggen. Heel veel scholen zijn heel diep onder water komen te liggen. Ik ben dus de hele dag bezig geweest met het bezoeken van scholen binnen dat gebied.’

SK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: