Bewoners binnenland kunnen Janssen-vaccin toegediend krijgen

Regeringswoordvoerder Alven Roosveld deelde onlangs mee tijdens een Zoom persconferentie, dat binnenlandbewoners gevaccineerd kunnen gaan worden met het Janssen (Johnson & Johnson)-vaccin. In gesprek met Dagblad Suriname geeft dokter Cynthia Alendy woensdag 16 juni haar reactie op het bericht, dat het vaccin van de Leidse fabrikant Janssen waarschijnlijk gebruikt zal worden in het binnenland van Suriname. 

Mevrouw Alendy is volksgezondheids deskundige op het gebied van vaccinaties in het algemeen en met kennis van de anti Covid-19 vaccins. Ze heeft ook gewerkt bij de Medische Zending en  kent het werken in het Surinaamse binnenland goed.

Dokter Alendy zegt dat ze familieleden in het buitenland heef , waar verschillende soorten anti Covid-19 vaccins gebruikt worden. Zelfs dat er binnen een gezin van haar familie, diverse vaccins genomen zijn. Dus niet een soort vaccin. 

Dit gebeurt in landen als Nederland, de VS en Canada. Volgens haar krijg je in Nederland bij de oproep al te horen wat voor vaccin je krijgt. Omdat je daar veel keuze hebt, mag je voor een ander kiezen.

‘Hetzelfde geldt voor andere landen, echter rekening houdende met wat  verkrijgbaar en goed houdbaar is. Bij vaccins is er iets wat men de ‘koude keten’ noemt. Dat wil zeggen, dat het vaccin vanaf het moment van ontwikkeling in de fabriek tot aan het moment dat het vaccin ingespoten wordt op een bepaalde, koude temperatuur moet blijven. Ook tijdens het transport. Anders verliest het vaccin haar werking en dan wordt men ‘fu soso’ ingespoten met een onwerkzaam vocht.’

In Nederland worden verschillende merken anti Covid-19 vaccin gebruikt. Het Pfizer vaccin, bijvoorbeeld, is heel duur en het moet bevroren bewaard worden bij een temperatuur van zeker -70 graden Celsius. Het zou heel moeilijk zijn om dit vaccin op verschillende plaatsen in Suriname toe te passen, omdat er dan overal vriezers zouden moeten zijn. En denk daarbij ook aan de elektriciteits beperkingen in het binnenland. 

Overal in de wereld maakt men dus op diverse gronden de afwegingen waar en wat het beste vaccin is onder gegeven omstandigheden.

Al zijn er vaccins van verschillende merken, ze hebben allemaal één doel: dat mensen, die volledig gevaccineerd zijn niet ernstig ziek worden en niet dood gaan aan Covid-19. Dat is voor alle type vaccins hetzelfde. 

‘Wat heel speciaal is van het Janssen vaccin is, dat er maar 1 prikje nodig is om volledig gevaccineerd te zijn. Ook hoeft het niet onder een heel koude temperatuur bewaard te worden. We kennen de situatie van het binnenland: men heeft een kostgrondje en kan op een specifieke dag niet daar zijn of men moet naar een ander dorp voor familiezaken, juist op de dag van het tweede prikje. Mensen volledig vaccineren in het dorp met 1 prikje, die niet terug hoeven te komen voor een tweede prikje zou geweldig zijn, toch?’

Ze hoopt daarom, dat Suriname ook het vaccin van Janssen gaat krijgen, zodat iedereen die een ander vaccin wil dan AstraZeneca of Sinopharm, waarvan twee prikjes nodig zijn, de keus zullen hebben om een vaccin te nemen, waarbij maar 1 prikje nodig zal zijn. ‘Vooral in het binnenland, maar ook in de rest van het land moet dus de keuze voor de diverse vaccins mogelijk zijn. Met goede uitleg over de verschillen.’ 

VP

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: