Te late communicatie vanuit Volksgezondheid naar samenleving over Covid-maatregelen

Wat gaat gebeuren na einde 3 weken total lockdown op 18 juni? 

Het schort aan de communicatie vanuit het ministerie van Volksgezondheid als het gaat om de informatievoorziening naar de samenleving toe als het gaat om nieuwe, aangepaste Covid-19-maatregelen en de (weekend- en week) lockdowns. 

De afgelopen weken is het diverse malen voorgekomen, dat maatregelen pas op de dag voor het ingaan van nieuwe maatregelen werden aangekondigd, bekendgemaakt, in een persconferentie. Door pas op een zondagmiddag nieuwe maatregelen aan te kondigen die de volgende dag al ingaan, worden burgers en bedrijven voor het blok gezet. Tijd om zich voor te bereiden is er niet. Vooral bedrijven hebben tijd nodig om hun bedrijfsvoering goed in te kunnen stellen op een (total) lockdown-periode. Maar, het lijkt wel of Volksgezondheid geen oog en oor heeft voor het bedrijfsleven en empathie voor de burger en zich in besluitvormingsprocessen slechts laat leiden door cijfers, statistieken en de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO.

Chaos en anarchie door slechte, te late communicatie

Een goed voorbeeld van de slechte communicatie was uiteraard de bekendmaking van de total lockdown, die nog duurt tot en met vrijdag 18 juni. Een total lockdown! Drie weken lang waarin bepaalde bedrijven (slechts supermarkten, bakkerijen, slagerijen en bouwmaterialenzaken) alleen de deuren mogen openen op maandag, woensdag en vrijdag. Die drastische, draconische maatregel heeft geleid tot een ongelooflijke chaos. Suriname werd en is nog steeds volledig ontregeld. Mensen negeren de maatregelen dan ook massaal. Het is druk in de straten, lege schappen in supermarkten, sommige bussen rijden en reden gewoon, en het lijkt en leek of er helemaal geen sprake is van een total lockdown. Dit alles door de slechte communicatie vanuit Volksgezondheid.

Wat na vrijdag 18 juni?

Zoals hiervoor gesteld, komende vrijdag eindigt de drie weken total lockdown. Maar, wat er na? Krijgt het een vervolg? Komt er een weekend lockdown op 19 en 20 juni? Veel bedrijven en burgers hopen dan ook, dat deze keer het ministerie van Volksgezondheid niet wacht tot vrijdagmiddag 18 juni om eventuele nieuwe, aangepaste, Covid-maatregelen aan te kondigen, maar een of twee dagen eerder. Door op tijd te komen met een persconferentie krijgen bedrijven en burgers meer tijd om zich goed, beter, te kunnen voorbereiden. Daarenboven kan een op tijd te houden persconferentie een herhaling van de chaos, en in zekere zin ook anarchie, worden voorkomen.

Wie Covid-19 zegt, zegt nog steeds Amar Ramadhin

De verantwoordelijk minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, lijkt veel tijd te besteden aan het in ontvangst nemen van allerlei Covid-kadootjes en aan leuke uitstapjes naar verre gebieden onder het mom van met eigen ogen zien hoe de vaccinatiecampagne verloopt. Die tijd zou beter besteed kunnen worden aan een intensievere communicatie met de samenleving, maar vooral ook om met zijn staf te bespreken hoe Covid-maatregelen beter – en op tijd – gecommuniceerd kunnen worden met de samenleving. Directeur van het Ministerie van Volksgezondgeheid, Rakesh Gajadhar Sukul, zou ook ingezet zou kunnen worden voor leuke uitstapjes en het in ontvangst nemen van kadootjes. Maar Gajadhar Sukul komt amper in beeld. Nog steeds geldt: wie Covid-19 zegt, zegt Amar Ramadhin, en omgekeerd.

De bewindsman was overigens niet bereikbaar voor een reactie op de vraag of het ministerie van Volksgezondheid deze keer op tijd een persconferentie gaat beleggen om eventuele nieuwe, aangepaste, Covid-maatregelen aan te kondigen en daardoor chaos in de samenleving te voorkomen. 

‘Besluit aan de hand van de cijfers’

Zijn directeur Rakesh Gajadhar Sukul zegt in een reactie tegenover een redacteur van Dagblad Suriname: ‘We moeten een besluit nog nemen aan de hand van de cijfers.’ Het is het tot cliché verworden antwoord van Volksgezondheid. Hij voegde er wel aan toe: ‘We moeten ook luisteren naar de samenleving. Uiteindelijk moeten we een besluit nemen in het belang van de volksgezondheid van de samenleving.’ 

Met andere woorden: de samenleving hoeft ook nu niet te verwachten dat Volksgezondheid ruim op tijd een persconferentie zal beleggen om die samenleving te informeren over eventuele nieuwe, aangepaste, maatregelen. Het ministerie baseert haar besluitvorming immers op de meest recente cijfers.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: