Het loopt de spuigaten uit

Dezer dag verscheen in het nieuws, dat het water uit het stuwmeer wordt gespuid. Dit gebeurt vanwege de hoge waterstand in het Van Blommenstein stuwmeer. Bij het nieuws was ook een foto te zien hoe het water via twee spuigaten (sluizen) in de Afobakadam werd uitgelaten in de Surinamerivier. Het water liep de spuigaten uit. In letterlijke zin dus. 

Maar, “de spuigaten uitlopen” is ook een vaak gebruikte uitdrukking in het Nederlands. Bijvoorbeeld in: “de stijgende prijzen in de winkels lopen de spuigaten uit” of in “het a-sociaal gedrag van bepaalde automobilisten in het verkeer loopt de spuigaten uit”. In het Sranan heeft het de betekenis van “a no kan !!”

Het loopt de spuigaten uit is een Nederlands spreekwoord en betekent dat iets uit de hand loopt, te gek (in negatieve zin) of niet wordt geaccepteerd.

De uitdrukking vindt zijn oorsprong in de scheepvaart. Schepen worden tijdens het varen geconfronteerd met zogenaamd buiswater, water dat door de golven en wind over een schip slaat. Om dit water  zo snel mogelijk te lozen, zitten aan de rand van een schip verschillende openingen, die spuigaten worden genoemd. Zonder deze gaten zou het water op het dek blijven liggen. “Het loopt de spuigaten uit” heeft betrekking op zaken die niet door de beugel kunnen of als te gek worden ervaren. “A no kan!”.

SS

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: