Nieuw medicijn Alzheimer ook goed nieuws voor Suriname

Berichten dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een nieuw medicijn tegen alzheimer op de markt toelaat zijn ook positief door Suriname ontvangen. Het middel zou de progressie van de ziekte kunnen vertragen. Aducanumab is het middel dat patiënten met alzheimer verlichting zou moeten brengen. 

Nog niet iedereen is het er over eens, dat het middel werkt, aldus internationale media. De naam van het medicijn op de markt zal ‘Aduhelm’ zijn.

Voor Suriname is een nieuw middel goed nieuws. Kristine Luckham, de enige klinisch geriater en hoofd geriatrie bij Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zegt heel blij te zijn met deze ontwikkeling. Vooral ook, omdat dit betekent dat er weer aandacht is voor dementie, waardoor het onderwerp ook bij huisartsen verder besproken wordt. “Het blijft belangrijk dat de ziekte wordt vastgesteld in het beginstadium”, zegt Luckham. 

Zij wijst er ook op, dat de berichtgeving over het medicijn er de nadruk op legt dat het medicijn bedoeld is voor patiënten die in de beginfase zitten van het ziektebeeld. 

“Het is ruim 20 jaar geleden, dat wij voor het laatst een middel hebben gehad tegen Alzheimer. De middelen die we nu gebruiken helpen wel, maar wat het doet is dat het het gezonde deel van de hersenen een beetje beschermt en aanzet om beter te werken.” 

Het verschil met het nieuwe middel is dat nu de ziekte zelf wordt aangepakt. Luckham legt uit dat bij alzheimer de slechte eiwitten die tot stand komen bij het functioneren van de hersenen normaal worden opgeruimd. Bij alzheimer wordt dit opruimingsproces tot nu toe om onduidelijke reden gestopt waardoor de slechte eiwitten blijven en hierdoor de werking van de hersenen verstoren. Wanneer de hersenen vol zitten met slechte eiwitten dan werkt het niet meer goed. Luckham verduidelijkt, dat de oude middelen op de goede delen terwijl het nieuwe middel gaat plakken aan de slechte eiwitten, waardoor het afweersysteem denkt dat het om indringers gaat. Hierdoor worden deze delen door het lichaam opgeruimd. 

Geriatrie is het medisch specialisme voor de kwetsbare oudere patiënt. Daarnaast wordt er ook met een neuro psychologe en een huisarts samengewerkt. 

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: