Meet “Cooper”, Australia’s largest dinosaur

Paleontologen hebben bevestigd dat fossielen van dinosauriërs die in 2006 in het binnenland van Queensland zijn gevonden, behoren tot een nieuwe soort gigantische sauropoden.

Fossielen van een gigantische dinosaurus – Australotitan cooperensis – die 92-96 miljoen jaar geleden over de aarde zwierf, zijn geïdentificeerd als een nieuwe soort sauropoden en de grootste op het land levende soort die in Australië heeft gelopen.

De botfossielen werden voor het eerst opgegraven in 2006 door teams van paleontologen en vrijwilligers van het Queensland Museum en het Eromanga Natural History Museum, die de individuele “Cooper” de bijnaam gaven naar de nabijgelegen zoetwaterrivier, Cooper Creek.

Wetenschappers hebben de daaropvolgende jaren besteed aan het vergelijken van scans van zijn botten met die van andere sauropoden, waardoor ze tot de conclusie kwamen dat het een nieuwe soort is.

Het plantenetende dier leefde in het Krijt, toen Australië aan Antarctica vastzat en de oostelijke kant van het supercontinent Gondwana vormde.

Paleontologen geloven dat de dinosaurus een hoogte bereikte van maximaal 6,5 meter (tot aan de heup) en 30 meter lang, waardoor hij in de top vijf van grootste dinosauriërs ooit gevonden is. Het sluit zich aan bij een elitegroep van titanosauriërs die voorheen alleen in Zuid-Amerika werden gevonden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: