Chinese vissersvloot verdacht van illegale vangsten voor kust Argentinië

De Chinese vissersvloot voor verre wateren is opnieuw betrokken bij verdachte en mogelijk illegale visserij in de buurt van de Argentijnse wateren. Dit melden onder andere InsightCrime en de South China Morning Post.  

Dit jaar vissen, sinds december, zo’n 350 onder Chinese vlag varende schepen voor de Argentijnse kust, waardoor de visbestanden worden uitgeput en hun verblijf wordt verlengd via ongereguleerde overladingen – een controversiële praktijk om de vangst over te hevelen naar een moederschip waarmee schepen illegaal gevangen vis kunnen witwassen.

Tussen januari 2018 en april 2021 blijkt uit satellietgegevens, dat meer dan 400 onder Chinese vlag varende vaartuigen – voornamelijk inktvis-vissers die felle lampen gebruiken om ’s nachts inktvissen naar de oppervlakte te lokken – illegaal de wateren net buiten Argentijns grondgebied hebben geplunderd gedurende meer dan 621.000 uur, volgens een rapport uitgebracht op 2 juni door natuurbeschermings-non-gouvernementele organisatie Oceana

Bij meer dan 4.000 incidenten verdwenen de vissersboten echter meer dan 24 uur uit openbare volgsystemen, hoogstwaarschijnlijk door het uitschakelen van hun Automatic Identification System (AIS) om detectie te voorkomen, een controversiële praktijk die vaak crimineel gedrag maskeert, zoals het oversteken van soevereine wateren om illegaal vissen, aldus het rapport.

In april 2020, toen volgens Pesca Con Ciencia werden zo’n 100 inktvis-vissers, voornamelijk onder Chinese vlag, betrapt op illegaal vissen in de nationale wateren van Argentinië en dat, zij daarbij hun volgapparatuur blijkbaar hadden uitgeschakeld.

Gezien de jaarlijkse visroutes van de vloot, zal de Chinese vloot binnenkort parallel aan de Chileense en vervolgens de Peruaanse wateren varen. Als reactie op de dreiging die de vloot vormt, heeft Peru zijn wetgeving tegen illegale visserij aangescherpt, terwijl Chili vertrouwt op zwaardere protocollen voor maritiem toezicht.

De Chinese vissersvloot blijft een ernstige en voortdurende bedreiging vormen voor de soevereiniteit, economie en biodiversiteit van Argentinië en andere Zuid-Amerikaanse landen, waarbij een expert het conflict ‘een letterlijke oorlog’ noemt over de miljarden dollars aan visexport en het voortbestaan ​​van bepaalde mariene habitats.

Na de gebeurtenissen van vorig jaar heeft Argentinië ferme actie ondernomen om de illegale, ongemelde en ongereguleerde visserij (IOO-visserij) te bestrijden, die de zesde meest lucratieve wereldwijde criminele economie vormt, met geschatte inkomsten van $ 15 tot 36 miljard, volgens een rapport uit 2017 van Global Financial Integrity. Door strengere wetgeving, hogere boetes en uitbreiding van maritiem toezicht heeft het land in 2020 het hoogste aantal illegale vaartuigen sinds 2006 onderschept.

Evenzo leek de Chinese regering enkele, zij het kleine, stappen te ondernemen. Deze omvatten het sluiten van de inktvis vangst seizoenen voor Chinese boten in bepaalde Zuid-Amerikaanse wateren van juli tot november en het herzien van verschillende artikelen in de Visserijwet, waaronder het op de zwarte lijst plaatsen van overtreders van IOO-visserij.

Ook Suriname is geconfronteerd geweest met de aanwezigheid van Chinese vissersschepen. Zes grote Chinese hektrawlers, die sinds november 2018 voor heel wat ophef hadden gezorgd in Suriname, moesten uiteindelijk in mei 2019 uit de Surinaamse wateren vertrekken. De Surinaamse Kustwacht zag erop toe dat de boten daadwerkelijk vertrokken. Ze vertrokken richting de West-Afrikaanse kust.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: