Wereldkijk op China brokkelt af
BY DUNCAN MIL

Tijdens zijn bezoek aan Europa van 9-16 juni zal de Amerikaanse president Joe Biden de Europese leiders aanmoedigen om nauwer samen te werken om China in te dammen.

President Biden zal ook de toewijding van Amerika aan de NAVO en de trans-Atlantische veiligheid bevestigen na het drama van de Trump-jaren. Maar ’s werelds meest bevolkte natie zal waarschijnlijk de meest uitdagende opmerkingen van Biden aantrekken.

Biden maakte zijn doel voor China in februari duidelijk toen hij op de Veiligheidsconferentie van München vertelde dat de VS, Europa en Azië “terug moesten vechten tegen de economische misbruiken en dwang van de Chinese regering”.

Het harde buitenlandse beleid van Peking gaat terug tot 2012 toen Xi Jinping naar de top van de Chinese Communistische Partij klom. Xi trad een jaar later aan als president.

China heeft te maken gehad met een spervuur ​​van internationale kritiek vanwege het harde optreden tegen de pro-democratische beweging in Hongkong, de repressie van meer dan een miljoen Oeigoerse moslims in heropvoedingskampen, agressieve militaire activiteiten in de Zuid- en Oost-Chinese zeeën en een dodelijke botsing met India in de Himalaya.

De recente oproep van Australië tot een onderzoek naar de manier waarop China de pandemie van het coronavirus aanpakt, heeft geresulteerd in een handelsoorlog die de Australische kolen-, gerst-, rundvlees-, katoen- en wijnindustrie heeft getroffen.

Uit enquêtes van het Pew Research Center bleek dat in 10 van de 14 grote economieën de negatieve meningen over China hun hoogste niveau hadden bereikt sinds Pew meer dan tien jaar geleden begon met het peilen van de vraag. In de VS rapporteerde 73% van de respondenten een “zeer ongunstig” of “enigszins ongunstig”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: