Suriname in Amerikaanse strafzaak genoemd als thuisbasis cybercrime ‘Trickbot-groep’

Vrouw (55) uit Letland in VS aangeklaagd voor rol in transnationale organisatie voor cybercriminaliteit via ‘Trickbot’

Vrouw heeft in Paramaribo gewoond – ‘Trickbot’-groep was actief in Suriname, Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne 

Een Letse staatsburger is vrijdag 4 juni voorgeleid bij de federale rechtbank in Cleveland, Ohio, op beschuldiging van meerdere aanklachten die voortvloeien uit haar vermeende rol in een transnationale cybercriminaliteitsorganisatie die verantwoordelijk is voor het creëren en inzetten van een computerbankieren-trojan en ransomware-suite van malware die bekend staat als “Trickbot”, zo meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie in het noordelijke district van Ohio

Alla Witte, ook bekend als Max, 55, wordt aangeklaagd voor 19 feiten en wordt beschuldigt van deelname aan een criminele organisatie die wordt aangeduid als de “Trickbot Group”, die de Trickbot-malware heeft ingezet. De Trickbot Group was actief in Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en Suriname en richtte zich voornamelijk op computers van bedrijven, entiteiten en individuen, inclusief die in het noordelijke district van Ohio en elders in de Verenigde Staten. Doelen waren onder meer ziekenhuizen, scholen, openbare nutsbedrijven en overheden. Witte, die eerder in Paramaribo, Suriname woonde, werd op 6 februari gearresteerd in Miami, Florida. Zij is getrouwd met een Nederlander en heeft vanaf 2015 een verblijfsvergunning voor Suriname. Witte is haar getrouwde naam.Zij is aangehouden in Miami, nadat Suriname haar had uitgeleverd.

‘Deze aanklacht toont de strategische aanpak en het brede bereik van de Ransomware and Digital Extortion Task Force van het ministerie van Justitie’, aldus plaatsvervangend procureur-generaal Lisa O. Monaco. 

‘Trickbot heeft wereldwijd miljoenen computers van slachtoffers geïnfecteerd en werd gebruikt om bankgegevens te verzamelen en ransomware af te leveren. De beklaagde wordt ervan beschuldigd samen te werken met anderen in de transnationale criminele organisatie om een ​​digitale suite van malwaretools te ontwikkelen en in te zetten die worden gebruikt om bedrijven en individuen over de hele wereld aan te vallen voor diefstal en losgeld. Deze aanklachten dienen als een waarschuwing voor potentiële cybercriminelen dat het ministerie van Justitie, via de Ransomware and Digital Extortion Task Force en samen met onze partners, alle beschikbare tools zal gebruiken om het cybercriminele ecosysteem te verstoren.’

‘De Trickbot-malware is ontworpen om de persoonlijke en financiële informatie van miljoenen mensen over de hele wereld te stelen, waardoor grote financiële schade wordt toegebracht en aanzienlijke schade wordt toegebracht aan kritieke infrastructuur in de Verenigde Staten en daarbuiten’, aldus waarnemend US Attorney Bridget M. Brennan van het noordelijke district van Ohio. ‘Federale rechtshandhavers, samen met hulp van internationale partners, blijven waar mogelijk ransomware en malware bestrijden en ontwrichten. We zijn verenigd in onze inspanningen om transnationale hackers verantwoordelijk te houden voor hun acties.’

‘Witte en haar medewerkers worden beschuldigd van het infecteren van tientallen miljoenen computers over de hele wereld, in een poging om financiële informatie te stelen om uiteindelijk miljoenen dollars te kunnen overhevelen via gecompromitteerde computersystemen’, zegt speciaal bevelvoerder Eric B. Smith van Cleveland Field van de FBI. Kantoor. ‘Cyberinbraken en malware-infecties vergen veel tijd, expertise en onderzoeksinspanningen, maar de FBI zal ervoor zorgen dat deze hackers verantwoordelijk worden gehouden, ongeacht waar ze wonen of hoe anoniem ze denken dat ze zijn.’

De aanklacht stelt, dat Witte en anderen vanaf november 2015 geld en vertrouwelijke informatie hebben gestolen van nietsvermoedende slachtoffers, waaronder bedrijven en hun financiële instellingen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, België, Canada, Duitsland, India, Italië, Mexico, Spanje en Rusland door het gebruik van de Trickbot-malware.

Witte en haar mede-samenzweerders werkten naar verluidt samen om de computers van slachtoffers te infecteren met de Trickbot-malware die is ontworpen om inloggegevens voor online bankieren te achterhalen en andere persoonlijke informatie te verzamelen, waaronder creditcardnummers, e-mails, wachtwoorden, geboortedata, burgerservicenummers en adressen. Witte en anderen zouden ook inloggegevens en andere gestolen persoonlijke informatie hebben gestolen om toegang te krijgen tot online bankrekeningen, ongeautoriseerde elektronische overboekingen uit te voeren en het geld wit te wassen via rekeningen van Amerikaanse en buitenlandse begunstigden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: