Plan voor bodemtarief belasting van 15%

Een mijlpaalovereenkomst door de Group of Seven Nations zal zorgen voor een wereldwijde minimale vennootschapsbelasting van ten minste 15 procent en veranderingen om ervoor te zorgen dat enkele van ’s werelds grootste bedrijven hun belastingen betalen.

Een studie van Bloomberg schat dat geen enkel groot technologiebedrijf effectieve belastingtarieven betaalt die zo hoog zijn als het wettelijke tarief van 21 procent in de VS. Voor een bedrijf als Nvidia Corp., dat over de meest recente periode van 12 maanden een effectief belastingtarief van 2,63 procent heeft betaald, zal het nieuws dat ’s werelds grootste economieën van plan zijn een belastingplafond van 15 procent in te voeren een aanzienlijke klap betekenen voor toekomstige inkomsten.

Facebook, Amazon, Microsoft, Nike en Apple betaalden allemaal effectieve belastingtarieven van minder dan 21 procent, waarbij de belasting werd betaald als een percentage van de inkomsten vóór belastingen van respectievelijk 12,2, 13,8, 14,0, 14,4 en 14,9 procent.

De G7-overeenkomst sluit aan bij een veel bredere, bestaande inspanning. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling coördineert al jaren belastingonderhandelingen tussen 140 landen over regels voor het belasten van grensoverschrijdende digitale diensten en het tegengaan van uitholling van de belastinggrondslag, waaronder een wereldwijde minimum vennootschapsbelasting.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: