Rabin Parmessar over loslaten koers: “Zonder randvoorwaarden volk in avontuur gestort”

Met het plotseling vrij laten van de wisselkoers zonder daaraan voorafgaand de noodzakelijke randvoorwaarden te scheppen, wordt de samenleving in een avontuur gestort. Terwijl de prijzen van alle goederen direct met 30 tot 40 procent omhoog zullen schieten, heeft de regering geen enkele voorziening getroffen die enige verlichting biedt aan de samenleving. Dit zegt Rabin Parmessar, NDP-fractieleider in het parlement, in gesprek met Dagblad Suriname in zijn eerste reactie op het besluit van de regering in het weekend om de hoogtebepaling van de wisselkoers over te laten aan de vrije marktwerking.

Vanwege de direct enorme gevolgen voor het dagelijks leven van de samenleving had Parmessar tenminste verwacht dat de regering vooraf De Nationale Assemblee zou hebben geïnformeerd over het te nemen besluit en hoe het een en ander met betrekking tot de koersbepaling in zijn werk gaat. Vanuit beleids oogpunt van de regering zegt de fractieleider van de grootste oppositiepartij het besluit  te kunnen plaatsen, maar zo “out of the blue” de samenleving ermee confronteren, vindt Parmessar gewoonweg “onmenselijk”.

Volgens hem heeft het veel weg van dat personen vanuit een kamertje beleidsbeslissingen nemen puur op basis van mathematische berekeningen en cijfertjes, zonder in acht te nemen de menselijke “well being” in de samenleving. Men kan toch ook een model hebben uitgedacht en die in uitvoering brengen om de samenleving tenminste van betaalbare voedsel te voorzien en zodoende enige verlichting brengen voor ze. De gevolgen van de Covid-19 pandemie gekenmerkt door verminderd inkomen voor velen drukt reeds zwaar op de burgerij. Dan heb je nog de gevolgen van wateroverlast die bovenop de gevolgen van maatregelen van de overheid komen, zoals het weghalen van de BaZo-voorziening bij velen en het bijbetalen in medische kosten bij SZF verzekerden, aldus Parmessar.

Door gebrek aan voorlichting en communicatie weet de samenleving nu niet hoe met de situatie om te gaan. Hetzelfde geldt voor de handel en vooral de kleine en middelgrote ondernemers. 

Vanaf heden vrije marktkoers

Vanaf maandag 7 juni geldt de douanekoers van SRD 14,29 voor de Amerikaanse dollar ook niet meer. Alle importen worden conform de dagelijks vrije marktkoers afgehandeld. Thans is de koers van de Amerikaanse dollar SRD 21. Wat de vrije marktwerking met de hoogte van de wisselkoers vanaf maandag 7 juli zal doen is nog onduidelijk.

SS

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: