Anand Biharie: “Regering beschouwt vaste wisselkoers als het probleem”

De regering heeft gemeend om de wisselkoers per maandag 7 juni los te laten. In een gesprek met Dagblad Suriname, zegt Anand Biharie hierop in reactie: ‘De regering heeft een zeer belangrijke beleidsmaatregel verkondigd, namelijk de overstap van een vaste wisselkoers naar een zwevende wisselkoers. Wanneer we een maatregel bedenken is het de bedoeling dat we een oplossing hebben voor een probleem. Wat ik constateer is dat de regering het blijkbaar zodanig beschouwd, dat een vaste wisselkoers het probleem zou zijn.’ 

Wat is het fundamenteel probleem, waarvoor we een oplossing moeten vinden? ‘Wij constateren dat de koers sinds afgelopen jaar, maar al sinds 2013, weer aan het dalen is, de SRD daalt in waarde. Dat komt doordat er een te grote vraag is van SRD naar valuta.’ Het probleem is dat een overaanbod van SRD in handen van burgers en bedrijven is en die rennen volgens hem naar de valutamarkt. Als die vraag groot is, is er een tekort aan valuta dus explodeert de koers.

Overaanbod van SRD’s

Biharie geeft als verklaring voor het grote aanbod aan SRD’s: ‘Meneer Achaibersing heeft in zijn laatste verslag op de webpagina van het ministerie van Financiën vermeld, dat we een groot bedrag tegenkomen. In de maand mei van 2020 heeft de vorige regeringsleider, meneer Bouterse, SRD 2.3 miljard onder het mom van Covid-steun weggehaald bij de Centrale Bank. Dat geld is niet in kas gebleven voor meneer Santokhi. Er moest zelfs geld geleend worden voor de zittende regering om ambtenarensalarissen uit te betalen. Dat geld ligt dus in handen van Bouterse en zijn loyalisten, zijn vrienden. Dat geld is niet in de economie in productieve zin gebruikt. Dat geld is in handen gaan zitten van mensen, die nu thuis zitten te broeden met de vraag waar kan ik valuta kopen? Dat is dus het probleem, een overaanbod van SRD’s ten opzichte van de beschikbare valuta.’

De maatregel om de vaste wisselkoers los te laten is om een zogenaamde stabilisatie te bereiken. 

Biharie stelt, dat het afroamen van SRD’s een goed idee is, maar dat de beschikbare valuta ontoereikend zijn om alle SRD’s af te kunnen roamen. ‘Op dit moment moet men afroamen naar verwachting meer dan 5 miljard SRD dat in handen is van Bouterse en vrienden. Als je met 100 miljoen US dollars op de markt gaat dan heb je niet alles weggehaald.  Dat betekent dus dat er een vraag naar valuta blijft bestaan en dat de koers zal blijven stijgen. Als je nu 100 miljoen US$ gebruikt, zal je dan nog een tekort hebben van 100 miljoen US$, dan zal de koers oplopen naar SRD 50 voor één US dollar. Een burger die gemiddeld SRD 2.000-3.000 verdient zal dus verarmd raken, zijn koopkracht zal gehalveerd worden. De prijzen worden hoger gesteld dan gerechtvaardigd is op basis van de koers. De koopkracht zal afnemen van de personen die geen salarisstijging krijgen.’

De oplossing is volgens Biharie om alle SRD’s om te wisselen, zoals president Venetiaan had gedaan in 2004. ‘Nieuwe biljetten drukken, nieuw geld in de economie gaan pompen en iedereen verplichten om alles wat ze hebben, bij de bank te kunnen inruilen. Iedereen die onrechtmatig veel SRD’s heeft kan met de fiscale wetgeving in de hand aangepakt worden, dan kan het geld uit het systeem weggehaald worden.’ De maatregel van het omwisselen van bankbiljetten is volgens Biharie dus de oplossing. 

SK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: