Voortzetting van huwelijken met de covid-19 situatie

Acharya Varun Mahtabsing geeft zijn mening

Het huwelijk is in het leven van de mens en belangrijk en grote stap. Hierbij besluit een koppel officieel om met elkaar door het leven heen te gaan en stappen in het huwelijksbootje. Maar momenteel hebben we te doen hebben met de corona pandemie en lockdown. Dagblad Suriname heeft een gesprek gevoerd met Acharya Varun Mahtabsing over huwelijken volgens de hindoe ritus met de covid-19 situatie.

“Huwelijken waren reeds gepland, maar door de komst van COVID zijn deze uitgesteld. Nu wil men niet meer wachten en kiezen ervoor het uitgestelde huwelijk alsnog te laten voltrekken. Er is eigenlijk geen toename, maar door de verschuivingen lijkt het alsof er meer huwelijken zijn. Als pandit stel ik wel de vereiste veiligheidseisen aan de orde ter naleving. Ook vraag ik met minder mensen op een plaats aanwezig te zijn. Over het algemeen vinden de diensten buiten in open lucht plaats. Alle rituelen zijn belangrijk maar voor de uitvoering en zeker in deze Covid periode is het van belang dat iedereen zijn plaats, verantwoordelijkheid en regels kent. Het is erg belangrijk dat mensen de veiligheidsregels strikt naleven. Het is voorgevallen dat er op bepaalde plaatsen erg druk was, waarbij ik enkelen heb verzocht later terug te komen door een systeem van 2 in 2 uit. Op dit moment vinden veelal de overlijdensdiensten, moeran en huwelijken plaats. Ik stel huwelijken persoonlijk uit en neem deze dan ook niet aan. Te meer omdat het risico op besmetting groter is. Ik zou het niet op mijn geweten kunnen hebben dat door mij iemand het leven zou moeten laten. Net zo wens ik niet ziek te worden. Zodoende zorg ik ervoor dat anderen ook niet ziek worden” aldus Acharya Varun Mahtabsing in gesprek met de krant.

Uit diversen bronnen die het huwelijk volgens de hindoe ritus belichten halen wij het volgende. Enkele ceremonies alvorens en het huwelijk zijn, de verloving, tilak (de ondertrouw) Matkorwā: De matkorwā , waaraan uitsluitend vrouwen mogen deelnemen, wordt zowel in de familie van de bruid als de bruidegom verricht. Twee dagen vóór de bruiloft komen vrouwen bij elkaar, om onder gezang de gelukbrengende aarde te gaan halen. Bhatwān, een dag voor het huwelijk. Daarna is de grote dag aangebroken, dag van de bruiloft met de bijbehorende rituelen geven de bruid en bruidegom elkaar het ja woord. In beide hindoegemeenschappen, Arya Samaj en de Sanatan Dharma vindt het huwelijk grotendeels volgens dezelfde rituelen plaats.

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: