Volksgezondheid: ‘Hoe meer geïnfecteerden, hoe meer ernstig zieken, hoe meer doden’

‘Hoe meer geïnfecteerden, hoe meer ernstig zieken. Daardoor hoe meer doden’, is de simpel klinkende verklaring van de directeur Volksgezondheid Rakesh Sukul in reactie tegenover de redactie van Dagblad Suriname.

‘Bij een percentage van meer dan 40%, zijn er veel meer personen geïnfecteerd die zich niet hebben laten testen. Daardoor gaan zich veel meer personen dan verwacht aanmelden met ernstige symptomen’, aldus Sukul. Maar, sinds de intrede van de Covid-pandemie in Suriname is er geen maand geweest met zoveel doden als de maand mei nu, en dat terwijl er maanden zijn geweest met eveneens veel geïnfecteerden.

De Volksgezondheid-directeur zegt: ‘Er is nog nooit een weekgemiddelde dichtbij 200 geweest. We hebben nu te maken met een golf met gemiddeld 80-90 nieuwe gevallen extra dagelijks. Een week is dat meer dan 500 extra aan nieuwe gevallen.’

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft, vooralsnog, niet gereageerd op de vraag van Dagblad Suriname om tekst en uitleg te geven over dat aantal doden. Ook de topman van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), Radjesh Ori, was niet bereikbaar voor een reactie.

Dew Sharman, arts en VHP-Assembleelid, zegt in een reactie wel een paar mogelijke oorzaken te zien voor het hoge aantal sterfgevallen. ‘De meeste infecties betreft infecties met betrekking tot de Braziliaanse variant. Deze variant is virulenter, heeft een ernstigere morbiditeit en een hogere mortaliteit. Veel Surinamers hebben allerlei onderliggend lijden zoals hoge bloeddruk, diabetes, overgewicht, et cetera waardoor vele geïnfecteerden tot risicopatiënten behoren. En als derde mogelijkheid noem ik nog, dat mensen vaak ook ‘laat’ gaan om te testen, waardoor hun eventuele opname ook laat plaatsvindt. Mogelijk speelt het gebruik van oso dresi’s ook een rol.’

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: