Oud-directeur SPSB, Kromosoeto, hangt 5 jaar cel boven het hoofd

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag 25 mei een gevangenisstraf van vijf jaar geëist tegen Ginmardo Kromosoeto, oud-directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. Ook is hem een boete opgelegd van SRD 500.000, bij niet-betaling te vervangen door een jaar gevangensstraf. 

Het OM ziet in Kromosoeto, samen met de voormalig juridisch directrice van de Centrale Bank van Suriname Faranaaz Hausil, het brein achter de deal om panden, niet in eigendom van de Staat, te verkopen aan de Centrale Bank van Suriname. 

Kromosoeto zou zijn aangesteld als SPSB-directeur door voormalig minister Gillmore Hoefdraad van Financiën om de belangen van de voortvluchtige ex-minister te behartigen.

Officier van Justitie Cynthia Klein zei onder andere: ‘Het kan en mag niet zo zijn, dat burgers hard werken om in hun levensonderhoud te voorzien terwijl personen in hoge posities misbruik daarvan maken en zo omgaan met staatsmiddelen en andere belangen dienen. Zijn handelen in verenigingsverband hebben de Centrale Bank financieel ernstig benadeeld, terwijl schade is toegebracht aan de staat en de economie van het land.’

De oud-bankier Kromosoeto ontkent schuldig te zijn aan de ten laste gelegde feiten. Hij geeft wel toe opdrachten van Hoefdraad te hebben uitgevoerd en niet gehandeld te hebben als een goede huisvader.

De verdediging van Kromosoeto houdt 29 juni haar pleidooi. 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: