De burger vindt: Waarom moet ik mijn woninghuur nog steeds in valuta voldoen?

‘Je huis staat toch niet in Europa?’ – ‘Zelfs de regering werkt met valuta, waarom mogen verhuurders niet?’

Veel mensen moeten de huur van hun woning in euro’s of US$ voldoen. Maar, door de steeds maar stijgende koersen moet steeds meer aan SRD’s worden betaald. Hoe doen huurders dat, hoe komen ze aan het verschil? Die vraag stelde Dagblad Suriname op haar Facebook-pagina en meteen stroomden de reacties binnen. Het wordt gewoon niet begrepen: waarom in buitenlandse valuta je huur moeten betalen, terwijl je toch gewoon in Suriname woont dat een eigen wettig betaalmiddel heeft, de Surinaamse dollar.

Hieronder een willekeurige selectie uit de vele reacties.

Jash-da: ‘Ik denk dat het ook afhangt van de hebzucht van de verhuurder. Die ziet zelf in, dat de huurders het moeilijk hebben nu. Als ik een huis zou verhuren aan huurders die geen wanbetalers waren, had ik de huur niet verhoogd….En waarom moet het in euro’s verhuurd worden, je huis staat toch niet in Europa?’

Abiquel: ‘Ik moet € 250 aflossen voor mijn huis. In 2018 kon ik dat nog vrij doen en bleef SRD 1.800 over uit mijn salaris per maand.

Tegenwoordig verdien ik nu geen € 140 omgerekend. Misschien kan iemand me zeggen hoe verder.?’ 

Sharda: ‘De overheid moet een wet maken, dat de huurders in SRD moeten betalen, want wij verdienen SRD’s in Suriname, dus waar gaan we de valuta vandaan halen?’

‘Misschien is het nu tijd om een einde hieraan te brengen’

Riaas: ‘Waarom worden prijzen in Suriname in US$ en Euro uitgedrukt? Misschien is het nu de tijd om een einde hieraan te brengen!!!’

Julie: ‘Huurverhoging houdt in dat er aan mankementen in het huurhuis gewerkt wordt! Dat gebeurt hier meestal niet! Het zijn afgeleefde huizen waar vaak wat aan mankeert! De (…) verhuurders willen slapend rijk worden! Ze betalen ook geen belasting over de zogenaamde huurhuizen, omdat ze niet geregistreerd zijn! De stroom- en waterafname gebeurt op een bestaande meter! Het zijn (…) uitbuiters, meer niet!’

Mike: ‘Al die theorieën van al onze alwetende economen ten spijt. Maar zolang we in een land leven waar we een SRD als munteenheid hebben, maar door opeenvolgende regeringen een levendige handel in $ en € in stand wordt gehouden, zullen we achter deze feiten aanhollen.’

Mekisha: ‘Mensen zijn verplicht hun huurwoning af te zeggen. Alleen om het feit dat ze het niet meer kunnen betalen. Er wordt vaak genoeg gevraagd naar verhoging, maar er word niks aan de woning gedaan. Waarom betalen in $ en €? Wat krijgen we in Suriname?’

‘De overheid heeft het zelf zover laten komen’

Achmed: ‘Wat is de munteenheid in Suriname? SRD is onze munteenheid in Suriname. Dus de overheid heeft het zelf zover laten komen. Als je niet optreedt gaat men doen wat men wil. Want straks gaan die Chinese winkels ook eisen, dat je in US$ betaald. Dan is de burger in Suriname helemaal verloren, want de burger hier verdient nog steeds SRD’s.’

Juliet: ‘Ze moeten de eigenaars belasting laten betalen. Ze vragen in euro en Amerikaanse dollar. Ik vind, dat de overheid een regel moet zetten dat huizen niet in vreemde valuta verhuurd moeten worden.’

Rihana: ‘Een huis moet verhuurd worden in SRD. Niet in euro of US$. In Suriname verdienen we SRD’s en geen Euro’s of Amerikaanse dollars’ 

Ram: ‘Iedereen moet inleveren ook de verhuurder. Die kan best wel een redelijk SRD-tarief hanteren in deze tijd… Als de koe sterft heb je geen melk.’

Wim: ‘Elke regering komt aanmodderen met regels die alleen mooier klinken, echter is het slappe uitvoering. Terwijl het gras groeit sterft de kudde. Jammer, omdat wat er in dit land is gebeurd om zover te komen mocht dit ons bespaard zijn gebleven. So so djeme fu sie fa griedie e kinky sranangmang.’

‘De overheid houdt dit in stand’

Rastababy: ‘Het wordt tijd dat de regering gaat investeren in sociale woningbouw!!! De overheid houdt dit in stand!’

Margriet: ‘Zelfs de regering werkt met valuta tori… Waarom mogen verhuurders niet?? Ze hebben geploeterd om het huis te laten bouwen.

en huurders vernietigen alles voor je. Als je gaat repareren ben je al dat geld dat je aan huur hebt ontvangen in SRD’s kwijt plus moet je diep in je zak gaan. Brandverzekering betaal je als eigenaar in Amerikaanse dollars!! Dus…begrijpelijk!!’

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: