Het huwelijk binnen de Javaans-Surinaamse gemeenschap

Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI) is een culturele organisatie en fungeert als een centraal aanspreekpunt als het gaat om de Javaanse cultuur. Dagblad Suriname heeft een gesprek gevoerd met de organisatie betreffende huwelijken, namelijk over de keuze van een partner, een vergelijking van hoe het vroeger eraan toe ging en hedendaags. VHJI geeft aan dat een gearrangeerd huwelijk, een huwelijk is waarbij ouders hun zoon of dochter met een huwelijkskandidaat laten kennismaken. Deze kennismaking is bedoeld om te kijken of zij met elkaar zouden willen trouwen. Uithuwelijken is een oude traditie of gewoonte waarbij partners elkaar niet zelf uitkiezen. Ouders of grootouders maken dan afspraken over trouwen, zonder aan hun kinderen te vragen of zij het eens zijn met die keuze. In de Javaans-Surinaamse gemeenschap kwamen vroeger beide vormen veelvuldig voor. Tegenwoordig gebeurd dat bijna niet meer en zijn zowel mannen/jongens als vrouwen/meisjes vrij om hun eigen keuze te bepalen

Volgens bestaande bronnen die het huwelijk binnen de Javaans-Surinaamse gemeenschap belichten is er sprake van het volgende. De organisatie van het huwelijksfeest ligt in handen van ouders van de bruid. Zij hebben dan ook het laatste woord betreffende het soort huwelijk. Er zijn diverse soorten huwelijk bekend zoals; een groot feest (Paés Agung) of een minder groot feest (Paés Kesatrian). Ieder huwelijk kenmerkt zich door een keuze van de make-up en de klederdracht eigen aan de familie geschiedenis. De verschillende ceremonies tijdens zo een huwelijk zijn onder andere Lalar(reinigingsritueel), Midodareni (ritueel op de vooravond van het huwelijk), Peningsetan (verlovingsritueel), Ningkah  (huwelijksinzegening) en Temuning of Panggih is de huwelijksceremonie.

(Foto: Germain Merto en Laverne Merto-Moesliman op hun huwelijksdag. Dit echtpaar heeft toen zelf voor elkaar gekozen)

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: