Minister Ramadhin: ‘Werkgevers mogen werknemers niet verplichten zich te laten vaccineren’

‘Geen wijziging prioriteitsgroepen voor vaccinatie’

‘Een specifieke groep gevaccineerden kan zich in lockdown weekend tweede prikje krijgen’

Werkgevers mogen hun werknemers niet verplichten om zich te laten vaccineren tegen Covid-19. Dat zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid vrijdag 21 mei met klem in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname.

‘Ik zie dat bedrijven eigenhandig initiatieven nemen om mensen te verplichten zich te laten vaccineren. Dat is een hele foute benadering. We hebben vanaf het begin gesteld, dat dit niet mag. Je mag een werknemer niet verplichten om zich te laten vaccineren, nog meer mag je een werknemer ongeacht zijn vaccinatiestatus de toegang tot de werkplek belemmeren. Dit zijn universele rechten van de mens en we moeten daar heel voorzichtig mee zijn.’

‘We gaan nooit zeggen dat vaccinatie verplicht is’

Ramadhin: ‘Ik doe een oproep aan alle werkgevers om de mensen vrij te laten in hun keus of ze zich willen laten vaccineren of niet. We kunnen nimmer mensen verplichten en het hoort ook niet zo. Bewustwording, bereidwilligheid, is een proces welke je tijd moet geven. Er zal acceptatie moeten komen, maar wij zullen als overheid blijven voorlichten dat vaccinatie noodzakelijk is. Maar, we gaan nooit zeggen dat vaccinatie verplicht is. Dat is in geen enkel land zo.’

A health worker injects a person during clinical trials for a Covid-19 vaccine at Research Centers of America in Hollywood, Florida, U.S., on Wednesday, Sept. 9, 2020. Drugmakers racing to produce Covid-19 vaccines pledged to avoid shortcuts on science as they face pressure to rush a shot to market. Photographer: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg via Getty Images

De minister roept mensen op, die door hun werkgever onder druk worden gezet om zich te laten vaccineren, om daarover een klacht in te dienen bij het ministerie van Arbeid. ‘Het ministerie van Arbeid gaat dan conform de geldende procedures optreden.’ 

Vaccineren in weekend lockdown

Een specifieke groep mensen kan zich, aldus Ramadhin, in het lockdown weekend toch laten vaccineren. Geopende vaccinatielocaties zijn in ieder geval het Psychiatrisch Centrum Suriname en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en Health Control aan de dr. Sophie Redmondstraat in Paramaribo en het Mungra Medisch Centrum in Nieuw Nickerie. 

‘De bedoeling is dat al gevaccineerde mensen – in de periode 12 maart tot en met 26 maart – die hun tweede dosis moeten krijgen, met hun vaccinatiebewijs, vaccinatiekaart, dat zal dienen als een dispensatiebewijs, mogen gaan om zich te laten vaccineren. Ze mogen dus alleen op straat gaan om naar en van een vaccinatielocatie te gaan. Deze mensen mogen verder niet op straat zijn zomaar en trouwens, de vaccinatieposten hebben openingstijden. Dus, laten de mensen geen misbruik maken.’

Geen wijziging in de prioriteitsgroepen

Er zijn nog geen wijzigingen in de groepen die zich nu mogen laten vaccineren, de zogenoemde prioriteitsgroepen.

Ramadhin: ‘Die groepen zijn nog steeds 60-plussers, 40-plussers met onderliggende ziekten, leden van de gewapende machten en leerkrachten. Maar, we zijn ons ervan bewust en we zeggen dat ook steeds, dat een ieder gevaccineerd moet zijn feitelijk. Maar, als we nog niet genoeg vaccins hebben, kunnen wij helaas het vaccineren niet voor iedereen open gooien. Het is een kwestie van tijd, we wachten.’

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: