Burgers van Para zijn bang om zich te laten vaccineren

Verschillende burgers in Para geven tegenover de redactie van Dagblad Suriname aan, dat ze zich nog even niet willen laten vaccineren. Ze zijn eigenlijk niet tegen het Covid-vaccin, maar ze laten weten dat ze nog bang zijn om zich te laten vaccineren, omdat het Covid-vaccin binnen een korte tijd is uitgevonden, waardoor het twijfels in hun opwekt. Ze zijn dus wat terughoudend nog, afwachtend.

Een dame zegt in gesprek met Dagblad Suriname: ‘Ik wil wel even afwachten en kijken wat het resultaat is bij anderen, als het wel positief blijkt te werken, dan zou ik het vaccin wel willen nemen.” Een andere burger zegt: “We hadden als familie erover gesproken en niemand hier in huis zou zich laten vaccineren. Gewoon vanwege het feit dat de vaccinatie pas is uitgekomen en de bijwerkingen ervan.” 

Anderen laten weten, dat ze zich wel willen laten vaccineren, omdat hun ouders of familieleden geen last van bijwerkingen hebben gehad. Een deel geeft aan dat ze zich al inmiddels hebben laten vaccineren en nog hun volgende prikje moeten krijgen.

Het zich wel of niet laten vaccineren wordt sterk beïnvloed door wat de burger zoal aan informatie over Covid-19 en het vaccin verwerkt. Het nieuws staat al maanden bol met Covid-nieuws en ook met meningen van  allerlei deskundigen, wetenschappers, die elkaar, wereldwijd, ook tegenspreken. Zijn alle vaccins echt veilig, hoe ernstig zijn de bijwerkingen, zijn er nu wel of niet mensen na gevaccineerd te zijn overleden vanwege de gevolgen van bijwerkingen? Veel vragen blijven nog steeds onbeantwoord.

Wat moet je nog geloven als gewone, doorsnee burger?

Naast de echte deskundigen zijn er vele personen die van zichzelf vinden dat ze deskundig zijn en social media, met name Facebook, bestoken met allerlei incorrecte verklaringen en zelfs complottheorieën. Het is daarom van belang om vooral af te gaan op hetgeen wereldwijd gerenommeerde organisaties als de WHO/PAHO (Wereldgezondheidsorganisatie/ Pan American Health Organisation) publiceren. Maar, ook zijn er deskundigen die die berichten weer in twijfel trekken. Wat moet je dan nog geloven als gewone, doorsnee burger?

Het schort aan goede informatievoorziening

Ook in Suriname schort het nogal aan een goede informatievoorziening naar de burger. Zo zijn er afgelopen week plotseling op een dag acht Covid-patiënten overleden, maar tot de dag van vandaag is het ministerie van Volksgezondheid niet met een verklaring gekomen, met tekst en uitleg, terwijl velen in de samenleving antwoorden willen. Ook de recent aangekondigde nieuwe Covid-maatregelen zijn slechts bekendgemaakt via een bericht van de Communicatie Dienst Suriname. Volksgezondheid-minister Amar Ramadhin verscheen niet op tv met een persconferentie om de maatregelen toe te lichten. Ook over het Covid-vaccin wordt de burger in het land amper geïnformeerd. Er zouden zo’n 700.000 vaccins uit Nederland komen. Maar, zijn ze er al en om welk vaccin gaat het? Twee namen doen de ronde: Johnson & Johnson/Janssen en AstraZeneca.

Het is niet vreemd, dat er nog steeds veel mensen zijn die wat afwachtend zijn om zich te laten vaccineren. Velen willen in principe wel, maar zijn verward geraakt door de stroom aan verhalen en berichten vooral op social media. En enkele zogenaamde lokale Surinaamse ‘deskundigen’ dragen daar veel aan bij met ongefundeerde en onjuiste berichten.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: