‘Bosjebrug’ bereikt volwassenheid

Het was donderdag 20 mei precies 21 jaar geleden, dat de Jules Wijdenboschbrug geopend werd. De brug die Paramaribo met Meerzorg, in het district Commewijne, verbindt is een stadsicoon geworden in de afgelopen twee decennia. Op 20 mei 2000 vond de feestelijke opening van de Wijdenboschbrug plaats. Toen hadden ruim 40.000 mensen deze gebeurtenis bijgewoond. De brug werd geopend door toenmalig president Albert Wijdenbosch, en is eveneens vernoemd naar hem. Maar, in de volksmond is de brug vooral bekend als Bosjebrug.

Bouw en controverses

De brug is gebouwd door Ballast-Nedam, een Nederlands bouwconcern, en is anderhalve kilometer lang. De oeververbinding heeft twee rijstroken en vormt onderdeel van de oost-westverbinding. Voorheen was het alleen mogelijk om per veerboot in Meerzorg te komen. In dezelfde periode werd ook een brug gebouwd over de Coppenamerivier. De bouw was echter niet zonder controverses. Het was omstreden vanwege de hoge kosten en de financiering uit de lopende staatsbegroting, in plaats van via een lening en gespreide aflossing. Het ontbreken van een ontwikkelingsplan voor de bijbehorende infrastructuur oogstte ook veel kritiek. 

De toenmalige Surinaamse regering raakte tijdens de bouw in grote financiële problemen en moest de afdracht van mijnbouwbedrijf Billiton en oliemaatschappij Staatsolie rechtstreeks aan Ballast Nedam betalen. In 2014 schreef de Nederlandse krant NRC Handelsblad dat Ballast Nedam vanaf 1997 voor 34 miljoen Nederlandse gulden (circa 15 miljoen euro) aan steekpenningen aan Wijdenbosch en zijn toenmalige adviseur van staat Desi Bouterse betaalde om de beide bruggen te mogen bouwen.

Toekomst

Door de explosieve groei van de bevolking in de districten Commewijne en Marowijne zijn files op de brug een dagelijkse vertoning. Tijdens spitsuren en hoogtijdagen staan weggebruikers soms uren in de file.

Desgevraagd geeft de minister van Openbare Werken (OW), dr. Riad Nurmohamed, tegenover Dagblad Suriname te kennen, dat de brug een zeer belangrijk onderdeel is van de Surinaamse infrastructuur. Het ministerie van Openbare Werken heeft de aanzet gegeven voor het uitvoeren van studies naar de fileproblemen, stelt de minister. Momenteel is het IDB-project (Inter-American Development Bank) ook al opgestart. Het betreft Project 6-baans Van ‘t Hogerhuysstraat waarbij een nieuwe brug over het Saramaccakanaal en vernieuwde wegen onderdeel zijn van het integraal plan. De bewindsman gaf aan, dat OW vele nieuwe initiatieven heeft genomen om het fileprobleem op te lossen. 

‘Consultants hebben de opdracht om te onderzoeken hoe het probleem opgelost kan worden. Het IDB-project inzake het Van ‘t Hogerhuysstraat zal het probleem zeker voor een deel oplossen. De rotonde wordt vernieuwd en het verkeer zal beter doorstromen. Ook de ontwatering wordt aangepakt door het Saramaccakanaal-project dat al loopt bij de Wereldbank. Maar ook met nieuwe projecten, zoals een nieuwe ringweg van Tamanredjo, Domburg en 5e Rijweg gaan we moeten doen. Het gaat moeten komen, het gaat geld kosten. Maar het moet gebeuren’, besluit de minister.

SAM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: