Bedrijfsleven: ‘Overheid moet beleid gaan ontwikkelen inzake local content’

‘Multinationals moeten diensten van lokale ondernemers afnemen en gebruik maken van lokale krachten’

Een coalitie van bedrijfslevenorganisaties heeft donderdag op het Kabinet van de President een onderhoud gehad met de regering om te vernemen van de visie van de regering is inzake local content in samenwerkingen met multinationals. 

Wilgo Bilkerdijk van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) blikt volgens de voorlichtingsdienst van de regering ‘ingenomen’ terug. 

Zowel het staatshoofd als de bewindslieden hebben met presentaties hun inzichten gegeven op de onderwerpen waarover de regering aangeschreven was. Naast local content (lokale bijdrage) bogen partijen zich ook over development finance (ontwikkelingsfinanciering). 

Het is volgens Bilkerdijk van belang, dat de overheid beleid gaat formuleren op het stuk van local content. Hij merkt op, dat de regering er ook voor openstaat om in samenwerking met het bedrijfsleven die formulering te doen. In overeenkomsten met multinationals is wel een local content-afspraak, maar geformuleerd door deze ondernemingen zelf. Het gaat erom, dat er vanuit de lokale overheid protocollen voor de lokale bijdrage komen. Uit de ontmoeting is alvast voortgekomen, dat er een ontmoeting met Staatsolie zal plaatsvinden. 

Bilkerdijk benadrukt, dat local content van grote betekenis is voor de economische ontwikkeling en vooruitgang. Het gaat erom dat multinationals naast het betalen van belasting onder meer ook diensten van lokale ondernemers afnemen en gebruik maken van lokale krachten. Er moet dus een toestroom zijn naar lokale bedrijven, die daarmee de ruimte krijgen om te groeien. Wanneer het volume van deze bedrijven toeneemt, kunnen zij ook de exportmarkt betreden, hetgeen een beter bestaan zal betekenen voor de arbeidersklasse. 

‘Overall betekent het dat onze natuurlijke hulpbronnen ook ten faveure komen van Surinamers. Ondernemers moeten ook wat kunnen verdienen in de business van de multinationals’, aldus Bilkerdijk. ‘De multinationals gaan zich ergens aan moeten committeren en de committering gaat moeten komen van de overheid.’

De coalitie van bedrijfsleven organisaties zal op haar beurt ook het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) erbij betrekken om voor de betrokken bedrijven een standaard vast te stellen. Naast de ASFA waren donderdag ook vertegenwoordigd de Suriname Hospitality and Tourism Association (SHATA), de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS), de Associatie van Kleine- en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS) en de Coöperatieve Vereniging Pluimveeboeren Suriname (CVPS). 

De coalitie bestaat verder uit de Vereniging van Surinaamse Melkboeren (VSMB) en de Associatie van Binnenlandse Industriëlen (ABI). De bedoeling is dat verenigingen hetgeen besproken is gaan door communiceren naar hun leden. De coalitie van bedrijfsleven organisaties zal op voorzittersniveau in overleg blijven met de regering.

error: Kopiëren mag niet!