PAHO-directeur roept op tot het dichten van de diepe vaccinkloof

‘Breidt vaccinproductie in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied uit’- Slechts 3% regiobevolking ingeënt 

PAHO-directeur Carissa F. Etienne roept op tot het dichten van de “diepe kloven” in de toegang tot Covid-19-vaccins in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied door minder te vertrouwen op import en meer op uitgebreide regionale productie van medische producten, waaronder vaccins. 

Dr. Etienne wees erop, dat slechts 3% van de mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied volledig is ingeënt tegen COVID-19 en legde er de nadruk op dat het tekort aan vaccins een ‘symptoom’ is van de te grote afhankelijkheid binnen onze regio van import van essentiële medische benodigdheden. ‘Minder dan 4% van de medische producten die tijdens de Covid-respons worden gebruikt, is afkomstig uit de regio.”

“Het uitbreiden van onze regionale capaciteit om strategische medische benodigdheden te produceren – vooral vaccins – is een must, zowel voor onze mensen als met het oog op de veiligheid van de gezondheid”, vertelde ze donderdag 20 mei journalisten tijdens haar wekelijkse persconferentie.

Dr. Etienne vestigde de aandacht op de “bouwstenen” van de regio voor uitgebreide productie – sterke academische en onderzoeksinstellingen, productiecapaciteit en regelgevende systemen, en een effectief aankoopmechanisme. Argentinië, Brazilië, Cuba en Mexico hebben gevestigde productiefaciliteiten voor vaccins, waarvan sommige worden bijgewerkt om Covid-19-vaccins te produceren, zei ze.

“We moeten de productie opvoeren voor de hele waardeketen van vaccins – van de ingrediënten die in vaccins worden verwerkt tot de injectieflacons en spuiten die ons helpen ze te leveren – zonder in te leveren op de kwaliteit”, zei ze.

Dr. Etienne voegde eraan toe dat de regio “de mogelijkheden van mRNA-technologieën welke de basis vormen van de zeer effectieve Moderna- en Pfizer-vaccins, moet omarmen”, maar deze kunnen ook voor andere vaccins kunnen worden gebruikt. Ze zei: “PAHO werkt nauw samen met WHO aan de hub voor Covid-19 mRNA vaccine technology transfer hub.”

“PAHO is ook in gesprek met regionale partners zoals de Inter-American Development Bank, de Organisatie van Amerikaanse Staten en haar lidstaten om ervoor te zorgen dat landen die geïnteresseerd zijn in uitbreiding van de productie, middelen en ondersteuning krijgen”, zei ze.

Argentinië, Chili en Peru behoren tot de landen die al interesse hebben getoond.

“Om dit te laten werken,” zei Dr. Etienne, “hebben we een stappenplan nodig, een toezegging om regionaal gemaakte producten te kopen en de zekerheid dat producten vrijelijk en zonder exportverboden zullen stromen – zelfs tijdens noodsituaties. Ons Revolving Fund staat klaar om te helpen bij het kopen en leveren van deze producten in onze hele regio, zoals we de afgelopen 40 jaar hebben gedaan.”

“Een regionaal productienetwerk dat voortbouwt op onze nationale sterke punten en dat wordt ondersteund door aanhoudende financiële verplichtingen, heeft lang op zich laten wachten”, vervolgde ze. “Het is ook onze beste hoop op een duurzame oplossing, want Covid zal niet het laatste virus zijn dat onze gezondheidssystemen test.”

PAHO heeft meer dan 12 miljoen Covax-ingekochte vaccindoses geleverd aan landen in Latijns- Amerika en het Caribisch gebied. Covax is de wereldwijde alliantie voor een rechtvaardige distributie van Covid-19-vaccins. Nog eens 770.000 doses zijn onderweg naar Midden-Amerikaanse en Caribische landen, zei dr. Etienne.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: