Ernstige Covid-19-uitbraak in Powakka

Niet iedereen houdt zich aan Covid- en isolatie-regels

Er is momenteel een ernstige Covid-19-uitbraak te Powakka in Para. Zo omschrijft Maureen van Dijk, onderdirecteur Medische Zaken bij de Medische Zending, de situatie in het dorp. Hoewel ze het aantal besmette personen schat op 12, zegt ze dat dat aantal gaat om mensen die opgenomen moeten worden in het ziekenhuis en zuurstof toegediend krijgen.

Het is bekend dat de ziekenhuizen overvol zijn met Covid patiënten, zo is donderdagochtend 20 mei te lezen op de Facebookpagina van de VIDS, de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname.

Volgens Van Dijk is gebleken, dat sommige mensen zich niet aan de instructies houden. Iemand die geswabt is, dient zich te isoleren van anderen, maar dat wordt niet gedaan. Contactpersonen of familieleden van een besmette persoon moeten in quarantaine, maar sommigen weigeren dat te doen.   

Patricia Sabajo, dorpshoofd van Powakka, erkent dat mensen zich niet aan de instructies houden en sommige dorpelingen blijken koppig te zijn. ‘Ik heb vernomen dat mensen gisteravond een feest hebben gehouden’, zegt Sabajo. Zij behoort intussen tot de groep van de besmette mensen van het dorp. 

Aangezien de ziekenhuizen nauwelijks meer mensen kunnen opvangen, zou het dorpshoofd de recreatiezaal beschikbaar stellen voor observatie van besmette mensen. De arts en gezondheidsassistenten kunnen daar de gezondheidstoestand van de mensen in de gaten houden. Nu Sabajo het corona-virus heeft opgelopen, is haar plan vertraagd. 

Van Dijk zegt ook, dat bepaalde mensen die het virus hebben opgelopen dat ervaren als een taboe en vrezen dat ze afgestoten zullen worden. Ook zijn er personen die niet beseffen dat ze andere mensen kunnen besmetten en dat het fataal voor die personen kan aflopen. Anderen zouden doen alsof het virus niet bestaat, ondanks dat ze positief zijn getest. 

Ook in Redi Doti in Para zijn enkele positieve gevallen. In de inheemse dorpen in Zuid-Suriname is in Alalapadu één geval bekend van een besmette persoon. Zoals bekend zijn er ook diverse gevallen in West-Suriname.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: