Donatie Saturatiemeters uit Curaçao voor ondersteuning Covid-zorg

Apotheek Botica Sorsaka en Ezorg uit Curaçao hebben 200 saturatiemeters gedoneerd ter ondersteuning van de Covid-zorg in Suriname. De SLM en de Curaçaose regionale luchtvaartmaatschappij Divi Air hebben het transport kosteloos mogelijk gemaakt. Er is een enorme behoefte aan saturatiemeters, omdat er steeds meer een beroep wordt gedaan op de huisartsen voor de begeleiding van Covid-positieve patiënten in de thuissituatie.

Door het artsen Covid thuismonitoring team is een beroep gedaan op de huisartsen om hun Covid-patiënten in de thuissituatie te gaan monitoren. Dit kan door fysieke bezoeken aan de patiënt met behulp van onder andere saturatiemeters, maar het zou ook kunnen door de patiënt zelf de metingen te laten bijhouden met behulp van deze meters. Patiënten kunnen dan dagelijks hun saturatie (zuurstofgehalte in het bloed), temperatuur en eventuele klachten doorgeven aan de huisarts.

Een saturatiemeter meet het zuurstofgehalte in het bloed. Als deze lager is dan 94% spreekt met van ‘hypoxia’.  Corona-patiënten blijken in de beginfase niet te merken, dat hun zuurstofgehalte aan het dalen, is omdat zij nog geen klachten van benauwdheid ervaren. Het moment dat zij klachten krijgen en zuurstofbehoeftig zijn, is het vaak al te laat, waardoor zij met spoed moeten worden opgenomen op een IC afdeling. Met het bijhouden van deze gegevens kan een patiënt tijdig worden geholpen.

Ook zal Ezorg binnenkort een webbased monitoring systeem introduceren waarmee patiënten vanuit thuis op een veilige manier hun gegevens kunnen doorgeven aan de huisartsen of het thuismonitoring team. 

De saturatiemeters zijn deze week overhandigd aan verschillende instanties.

error: Kopiëren mag niet!