Chaos voor de Assemblee – Honderden demonstranten laten hun stem luid horen: ‘Het is genoeg geweest’

Delegatie demonstranten in parlement in gesprek met DNA-voorzitter Bee en vicepresident Brunswijk

Voor het gebouw van De Nationale Assemblee zijn donderdagochtend 20 mei honderden demonstranten verschenen die met luide stem protesteren tegen het regeringsbeleid. Onder de demonstranten onder andere de NDP-Assembleeleden Stephen Tsang en Ebu Jones. Het heeft veel weg van een ongecoordineerde actie, geen leiding. Vooral veel geschreeuw. Sommigen willen dat vicepresident Ronnie Brunswijk verschijnt.

Ook aanwezig de activisten Pakittow Biervliet en Maisha Nieuws. De sfeer is gespannen, maar ook emotioneel. Demonstranten schreeuwen van alles door elkaar heen. De activisten van het eerste uur krijgen het ook te verduren van de demonstranten, die vooral met krachttermen hun gelijk trachten te krijgen, terwijl Biervliet en Neus juist trachten een en ander te sussen.

‘Deze man protesteerde ook tijdens de vorige regering. Toen moest Bouterse weg. En nu komt hij hier Judas spelen met Santokhi moet weg. Je had geld gekregen om dat te doen tijdens de vorige regering’, aldus enkele verhitte demonstranten in de richting van Biervliet. Hij werd zelfs beschuldigd van het aannemen van geld, waarop hij fel reageerde en erg emotioneel werd.

Het protest begin met de aangekondigde actie van de Politiebond, maar duidelijk is, dat dat protest bijval heeft gekregen van vele burgers en ook van de NDP die nadrukkelijk aanwezig is. Ook bevinden zich leden van het Korps Brandweer Suriname onder de demonstranten. De demonstranten lijken de actie van de Politiebond te hebben overgenomen.

Niet alle agenten steunen protest bond: ‘Agenten worden misbruikt’

Dagblad Suriname heeft vanuit politiebron vernomen dat niet iedere diender achter het protest van de Politiebond staat en dat diverse agenten vinden dat zij worden misbruikt. Het protest gaat niet over de arbeidsomstandigheden en rechtspositie van de agenten binnen het politekorps, maar het is een protest tegen het algemene regeringsbeleid. ‘Het is een dubbele agenda.’

Rond half elf ging een ‘delegatie’ van de demonstranten de Assemblee in voor een gesprek met voorzitter van de Assemblee, Marinus Bee, en vicepresident Ronnie Brunswijk, beiden van de ABOP.

Het algemene geluid uit de aanzwellende massa is vooral het geluid van ‘we zijn moe’, ‘we moeten hosselen’, ‘er moet een einde aan komen’. Rond elf uur stonden de demonstranten in de stromende regen te wachten op de uitkomst van het gesprek tussen Bee, Brunswijk en een delegatie van de Politiebond. Op straat was nog slechts een handjevol agenten in uniform aanwezig.

President Santokhi zegt toe in gesprek te gaan met de Politiebond

President Chandrikapersad Santokhi heeft toegezegd een delegatie van de Politiebond te zullen ontvangen om te praten over de pijnpunten onder agenten van het Korps Politie Suriname. Maar, wat de regering gaat doen met het luide protest van vele burgers tegen alle prijsverhogende maatregelen en het algehele beleid van de regering is niet bekend. In ieder geval heeft de samenleving een sterk signaal van ontevredenheid afgegeven in de richting van de regering.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: