Diakonessenhuis genoodzaakt SZF-patiënten eigen bijdrage te vragen

Het Diakonessenhuis heeft donderdagmiddag 20 mei via een persbericht aangekondigd, dat per eind mei SZF-patiënten een eigen bijdrage gevraagd gaat worden.

‘De kwaliteit en continuïteit van de zorg in onze ziekenhuizen kunnen wij bij stijgende kosten voor medicatie, medische verbruiksartikelen, zuurstof, medisch apparatuur, reagentia, voeding, nutsvoorzieningen en overige algemene kosten niet langer garanderen. De ontvangen financiële ondersteuning van de overheid en de zorgtarieven van het Staatsziekenfonds (SZF) welke door de overheid worden vastgesteld en voor het laatst in 2015 zijn aangepast, zijn allang niet meer kostendekkend’, zo stelt het ziekenhuis.

Deze eigen bijdrage is volgens het ziekenhuis in eerste instantie bedoeld voor gebruik van medicatie en medische verbruiksartikelen en zal op een later tijdstip doorgetrokken moeten worden naar uit te voeren poliklinische en klinische verrichtingen. 

De ziekenhuizen hebben vanaf het begin van de Covid-19 pandemie in maart 2020 zorg geleverd en hiervoor ook al hun resources ingezet. Dit veelal ten koste van de reguliere zorg en de al zeer krappe financiële situatie van de ziekenhuizen. Ziekenhuizen hebben de laatste periode kunnen overleven door donaties, hoger oplopende schulden bij bedrijven en banken, en middels onvoorspelbare financiële ondersteuning van de overheid ten behoeve van haar kritische crediteuren. Voor 2021 is de financiële ondersteuning ten behoeve van haar kritische crediteuren niet ontvangen, waardoor belangrijke leveringen voor de zorg aan patiënten ernstig in gevaar komt. 

Bovenop de lage SZF zorgtarieven, wordt de overeenkomst van 2015 tussen het Staatsziekenfonds en de ziekenhuizen niet volledig nageleefd door het SZF met als gevolg enorme vorderingen van ziekenhuizen bij het fonds. 

Het Diakonessenhuis schrijft te betreuren dat zij deze maatregel van bijbetaling te moeten treffen, maar heeft helaas geen keus om de voortgang en kwaliteit van de zorg enigszins veilig te stellen. ‘Wij vragen begrip van de SZF- patiënten en de gemeenschap voor deze hopelijk tijdelijke maatregel en blijven de samenleving informeren over de ontwikkelingen op dit gebied.’

In een reactie tegenover Dagblad Suriname zegt directeur Amar Randjitsing van het SZF: ‘Alleen bij het Diakonessenhuis. We gaan onze klanten adviseren om zoveel mogelijk gebruik te maken van de diensten van ziekenhuizen. Is lastig als ze nu moeten bij betalen bij Diakonessenhuis.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: