Staatsolie CEO Annand Jagesar: ‘Surinaamse samenleving mag rekenen op Staatsolie’

Suriname mag rekenen op Staatsolie. Dit geeft de nieuwbakken directeur van de Staatsolie Maatschappij Suriname N.V., Annand Jagesar, te kennen tegenover Dagblad Suriname. Desgevraagd stelt hij: ‘Met veel motivatie om een bijdrage te leveren aan de definitieve ontwikkeling van Suriname, begin ik deze uitdaging. De offshore-olie ontdekkingen hebben grote potentie en zullen de basis vormen voor het maken van het verschil. De Surinaamse gemeenschap mag op Staatsolie rekenen. Na deze ontwikkeling mag Suriname nooit meer terugvallen in een soortgelijke economische malaise.’

Felicitaties Eddie Jharap

Annand Jagesar is maandagmiddag 17 mei formeel de algemeen directeur geworden bij Staatsolie. Hiermee volgt hij Rudolf Elias die vanaf 2015 CEO was. Jagesar is de 4e algemeen directeur bij Staatsolie na, Rudolf Elias, Marc Waaldijk en Eddie Jharap. Hij nam de functie al waar sinds november vorig jaar en was voorheen downstream deputy director (adjunct-directeur), een functie die hij sinds 2015 beklede. Jagesar is officieel statutair directeur geworden na de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Staatsolie waar president Chandrikapersad Santokhi ook aanwezig was. 

De nieuwe directeur kreeg via Facebook ook de felicitaties van voormalig directeur Eddie Jharap. Hij schreef: ‘Hartelijk gefeliciteerd Anand. Veel kracht, wijsheid en vooral “Samen, met geloof in eigen kunnen” toegewenst’, aldus Eddie Jharap. Annand Jagesar heeft een bachelor in bedrijfseconomie en een master in bedrijfskunde, met een specialisatie in bedrijfsstrategie en economisch beleid. Voordat hij in 2015 plaatsvervangend directeur van de downstream-activiteiten werd, bekleedde hij verschillende andere functies bij Staatsolie.

Bijdrage aan de staatskas bedraagt in 2020 US$ 132 miljoen

Niet lang na de Algemene Aandeelhoudersvergadering hielden de scheidende en aankomend directeur een persconferentie. Ook werd het Jaarverslag 2020 van Staatsolie gepubliceerd. Staatsolie heeft het boekjaar 2020 afgesloten met een geconsolideerde winst voor belasting van US$ 98 miljoen. De geconsolideerde omzet bedroeg US$ 432 miljoen. 

De Covid-19-pandemie heeft grote gevolgen gehad voor de inkomsten en bedrijfsvoering. Door gedisciplineerd de juiste maatregelen uit te voeren, is Staatsolie erin geslaagd de effecten van de pandemie het hoofd te bieden, zo laat het Staatsbedrijf in een uitgebreid persbericht weten. Het boekjaar 2020 is voor Staatsolie zowel inspirerend als markant geweest. In de loop van het jaar werden meerdere grote ontdekkingen gedaan in het offshore-gebied van Suriname. Ook kregen wij te maken met de gevolgen van de economische situatie in Suriname en de Covid-19-pandemie, maar hebben deze uitdagingen goed weerstaan. Het jaar sloten wij af met de herdenking van het 40-jarig bestaan van Staatsolie. De Jaarrekening over het boekjaar 2020 is maandag 17 mei goedgekeurd door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders.

Daling olieprijs

In 2020 daalden de olieprijzen naar gemiddeld US$ 41 per vat tegenover US$ 54 per vat in 2019. ‘Hierdoor moesten wij fors bezuinigen, terwijl de productie in stand moest worden gehouden tegen de laagst mogelijke kosten’, aldus het bedrijf. 

– De geconsolideerde omzet bedroeg US$ 432 miljoen (US$ 500 miljoen in 2019). Dit is de gezamenlijke omzet van Staatsolie en zijn dochterbedrijven Staatsolie Power Company Suriname, GOw2 Energy Company en Ventrin Petroleum Company. 

– EBITDA van US$ 316 miljoen (US$ 368 miljoen in 2019). EBITDA = Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization – Inkomsten vóór interest, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen. 

– De geconsolideerde winst na belastingen bedroeg US$ 71 miljoen (US$ 120 miljoen in 2019). 

– De bijdrage aan de staatskas bedroeg US$ 132 miljoen (US$ 172 miljoen in 2019). De afdrachten aan de staatskas bestaan uit belastingen, dividend en royalty’s. 

– Participatie in de goudmijnen resulteerde in US$ 135 miljoen bijdrage aan de EBITDA (US$ 102 miljoen in 2019). 

SAM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: