Voorzitter VVW Rudi Balak: ‘De regering moet de koers regelen”

Een jonge moeder zegt in een winkel, dat het leven duur is geworden en dat ze niet weet hoe ze moet uitkomen. Ze is niet de enige die niet weet hoe in haar dagelijkse onderhoud te voorzien. Verschillende personen geven aan de druk in hun portemonnee te voelen.

Rudi Balak van de Vereniging van Winkeliers (VVW) verduidelijkt in gesprek met Dagblad Suriname, dat importeurs tegen de hoge koers moeten inkopen waardoor de prijzen in de winkels stijgen. “Wij winkeliers zijn afhankelijk van de importeurs, maar de importeurs zijn afhankelijk van de dollar.” Elke dag stijgt de dollar. Dinsdag werden 23 SRD’s voor 1 US$ neergeteld. “Wij kunnen niet inkopen bij de importeurs.”

Balak doet een beroep op de importeurs om samen te werken met de winkeliers. Officieel behoren dollars tegen de officiële koers van de Centrale Bank van Suriname gekocht te worden, welke gesteld is op 16.20 voor 1 US$. “Daarom moet de regering onderzoeken waar importeurs de dollars kopen.” Het is publiek geheim dat de banken geen dollars hebben. Voor de VVW voorzitter is de oplossing niet moeilijk. “De regering moet de koers regelen, hoe dan ook.” Ook moet volgens de ondernemer geëxporteerd worden. “Als we niet exporteren krijgen we geen dollars binnen.” Balak noemt enkele prijzen die al flink de pan uit zijn gerezen. Een liter spijsolie kost al tussen de 40 en 45 SRD. Een groot blik sardien kost 39 SRD. “Kip is bijna onbetaalbaar, daarvoor betaal je 150 SRD voor een hele kip.”

Rovers

Balak ziet de stijging van de prijzen ook als een voedingsbodem voor rovers. Dit wordt weer in balans gehouden door de lockdown verklaart hij. “Want doordat de mensen binnen moeten blijven beschermt de overheid ons.” De lockdown ziet de ondernemer als een goede maatregel zodat het virus geen kans heeft om van mens naar mens overgedragen te worden. Balak zegt een beroep te doen op de winkeliers om zich te laten vaccineren tegen het Corona-virus. 

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: