Weer twee achtereenvolgende lockdown weekends

Regering heeft nieuwe maatregelen bekendgemaakt van 21 tot en met 3 juni

De regering heeft dinsdag 18 mei in de vooravond de volgende nieuwe Covid-maatregelen bekendgemaakt, via een mededeling van de Communicatie Dienst Suriname, die gelden van vrijdag 21 mei tot en met donderdag 3 juni. Vooralsnog zijn de maatregelen niet door het ministerie van Volksgezondheid of het Outbreak Managementteam toegelicht in een persconferentie.

Het stijgend aantal dagelijks Covid-19 positief geteste personen en een toenemende druk op de ziekenhuizen hebben gezorgd voor een verontrustende situatie. Dermate verontrustend, dat de gezondheidsautoriteiten zich genoodzaakt hebben gezien om onder andere weer over te gaan tot twee achtereenvolgende lockdown weekends. Naleving van alle Covid-maatregelen en dan met name de drie alom bekende – 1.5 meter afstand bewaren, een mond-/neuskapje dragen en de handen wassen – is nog steeds de manier om het aantal besmettingen in te dammen en daarmee ook de drug op de ziekenhuis te verlagen en doden te voorkomen.

Hieronder de aangepaste maatregelen:

Maatregel 1

Het uitgaansverbod is van vrijdag 21 mei tot en met donderdag 3 juni  ingesteld van; 

Vrijdag 21 mei van 18:00 uur tot en met maandag 24 mei 05:00 uur. 

(Zaterdag 22 mei en zondag 23 mei is de zogenaamde full lockdown van kracht)

Maandag 24 mei tot en met donderdag 27 mei dagelijks van 18:00 uur tot 05:00 uu.

Vrijdag 28 mei van 18:00 uur tot en met maandag 31 mei 05:00 uur. 

(Zaterdag 29 mei en zondag 30 mei is de zogenaamde full lockdown van kracht)

Maandag 31 mei tot en met donderdag 3 juni dagelijks van 18:00 uur tot 05:00 uur.

Buiten de tijden van het uitgaansverbod gelden de volgende maatregelen;

Maatregel 2

Geen samenscholing van groepen groter dan 5 personen op openbare plekken en in openbare ruimten. Dit geldt niet voor werk en sectoren of activiteiten waarvoor er een protocol is. Het is verboden feesten, met inbegrip van huisfeesten, te houden. Geen toestemming en dispensatie wordt verleend hiervoor. Deze zijn potentiële mass spreading events. Illegale feesten zullen gestopt worden. Iedereen zal volgens de Covid-19 wet beboet worden.

Maatregel 3

Bijeenkomsten voor rouwzittingen, uitvaarten en religieuze bijeenkomsten zijn uitsluitend toegestaan indien en voor zover niet meer dan 10 personen tegelijkertijd ter plaatse aanwezig zijn (indien de ruimte de anderhalve meter afstand toelaat). Dit op de meest veilige wijze en met inachtneming van de Covid-19 protocollen. Uitvaartbedrijven zijn verplicht om alle uitvaarten aan te melden bij het Covid-19 clusterteam.

Gebedshuizen zijn open en op geestelijke leiders en besturen, berust de verantwoordelijkheid om nauwlettend toe te zien op naleving van de protocollen en het aantal toegestane personen niet te overtreffen.

Maatregel 4

Alle groeps- en contactsporten zijn verboden. Individuele sportactiviteiten in de buitenlucht zijn toegestaan zolang er geen contact is met derden.

Maatregel 5

Personenvervoer door middel van het openbaar transport over de weg of over het water is uitsluitend toegestaan met inachtneming van het protocol openbaar vervoer. 

Maatregel 6

In deze periode gelden voor publiekelijk toegankelijke commerciële lokaliteiten of ruimten, het volgende:

De onderstaande sectoren zijn gesloten voor publiek

 1. Nachtclubs, dancings, discotheken en dergelijke;
 2. Bordelen;
 3. Bars;
 4. Indoor dining
 5. Outdoor dining (Terrassen)
 6. Casino’s;
 7. Gok- en vermakelijkheidsgelegenheden;
 8. Kansspelkantoren;
 9. Sportscholen, yoga- en dansscholen, aerobics, zumba, sport- en fitnesscentra of –gelegenheden;
 10. Kappers, kapsalons, schoonheidssalons en barbershops.
 11. Malls, kledingzaken en overige detailhandelszaken.

De onderstaande sectoren zijn open voor het publiek onder strikte naleving van de protocollen

 1. Restaurants en andere commerciële gelegenheden voor het bereiden van eten. 
  • Afhaal; Dagelijks is afhalen mogelijk tot 17:00 uur 
  • Bezorging; Dagelijks is bezorging mogelijk tot 23:00 uur (Dus ook op zaterdag en zondag)
 2. Supermarkten, bakkerijen, apotheken, drogisterijen, poliklinieken, slagerijen.
 3. Recreatieoorden; Voor deze oorden geld dat ze slechts mensen behorende tot hetzelfde gezin, individuen of groepen van maximaal 5 personen mogen toelaten. Deze groepen van 5 mogen niet in contact zijn met elkaar. Oorden, die lodges verhuren, kunnen dat doen, aan personen behorende tot een gezin. Ook hier geldt dat verschillende gezinnen niet bij elkaar mogen komen en dat ze strikte afstand moeten houden. De algemene Covid-maatregelen moeten op de oorden te allen tijde in acht worden genomen.

Maatregel 7

Repatrianten en essentieel personenverkeer is toegestaan om het land binnen te komen, met inachtneming van protocollen, die speciaal hiervoor zijn ontwikkeld. Ten aanzien van de overige maatregelen met betrekking tot het luchtruim zal in de komende dagen een volledige uitwerking plaatsvinden, na overleg met de luchtvaartsector. Vast staat wel dat de overheid alles in het werk zal stellen om de import van het Covid-19 virus en haar varianten zoveel als mogelijk wil limiteren. Vluchten zullen slechts de volgende doelen hebben: Cargo, essentieel of repatriatie. 

Maatregel 8

Binnenlandse vluchten zijn uitsluitend toegestaan voor cargo, repatrianten en voor noodgevallen.

Maatregel 9

Personen in quarantaine of isolatie, thuis of op een daartoe aangewezen locatie, of opgenomen in een ziekeninrichting, dienen zich strikt te houden aan de maatregelen. Het is hun strikt verboden om de vorengenoemde plekken te verlaten en zich elders te begeven of te bevinden.

Maatregel 10

Per heden 18 mei 2021 zijn alle overheidskantoren gesloten. Slechts essentiële overheidsdiensten worden met minimale bezetting opengehouden. Ambtenaren zullen via desbetreffende ministeries worden geïnformeerd in de komende dagen welke diensten open zullen zijn. De directies geven hiertoe de instructies aan het personeel schriftelijk. Dat geldt niet voor de hoge colleges van Staat (regering, Assemblee).

Maatregel 11

Het toezicht op de naleving van algemene Covid-19 protocollen op de werkvloer wordt opgevoerd, door de aanwijzing van een functionaris door de werkgever, die speciaal hierop moet toezien.

Maatregel 12

Alcoholgebruik voor en nabij winkels en supermarkten is niet toegestaan. Ook het onnodig ophouden rond winkels en supermarkten is niet toegestaan.

Maatregel 13

Er mag per gezin slechts 1 (een) persoon toegelaten worden tot supermarkten en andere zaken die volgens het protocol zijn opengesteld. 

Maatregel 14

Alle markten zijn in deze periode gesloten. Marktverkopers, groente- en fruitventers kunnen langs de straat/weg hun waar aanbieden.

Maatregel 15

Alle winkels en overige publieke plekken dienen een uur voor de aanvang van lockdown hun deuren te sluiten.

Maatregel 16

Scholen zijn tot nader order gesloten.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: