OKB geïnformeerd over organisatie verkiezingen

Het Algemeen Secretariaat Verkiezingen (ASV) van het ministerie van Binnenlandse Zaken, BiZa, heeft afgelopen vrijdag op uitnodiging van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) sessies gehouden over de verkiezingsorganisatie, verkiezingswerkzaamheden, verkiezingsvoorlichting en trainingen die tijdens het verkiezingsproces worden verzorgd. Het initiatief voor de uiteenzetting kwam van de Commissie Centraal Bureau voor Burgerzaken van het OKB, zo bericht het ministerie van BiZa maandag 17 mei.

Tijdens de bijeenkomst in het Lalla Rookh-gebouw ging directeur Nasier Eskak van BiZa in op de wettelijke taakstelling van het ministerie en de verkiezingen werkstructuur met verschillende actoren zoals de werkgroepen, interdepartementale commissies, de beleidscommissie, het managementteam, de directeur en minister van BiZa, de onderraad verkiezingen, het OKB, het CHS (Centraal Hoofd Stembureau) en de hoofdstembureaus en stembureaus. 

Rihanto Hardjopawiro, hoofd van het ASV, belichtte de drie belangrijke fasen in het verkiezingsproces: de post- electorale fase, waarin de organisatie nu zit, de pre-electorale fase en de electorale fase. Ook ging hij in op de verschillende werkzaamheden die in de verschillende fasen worden uitgevoerd.  

Sabitrie Gangapersad van het ASV ging vervolgens in op het voorlichtingstraject en de trainingen die worden verzorgd aan de verschillende verkiezingsactoren en organen op weg naar de verkiezingen. 

OKB-voorzitter, Samseerali Sheik-Alibaks, gaf in zijn welkomstwoord aan dat om toezicht te houden, kennis van de activiteiten, processen en procedures die daarvoor gelden van groot belang zijn. ‘Het OKB is bij wet de instantie die toezicht houdt op de algemene-, vrij- en geheime verkiezingen en de uitslag van de verkiezingen bindend verklaart.’

Volgens BiZa-directeur Eskak is het organiseren van verkiezingen een gezamenlijke verantwoordelijkheid en inspanning. ‘Suriname heeft nationaal en internationaal een goede naam als het gaat om de organisatie van verkiezingen. Soms kunnen zaken zich voordoen die een schaduw werpen op de reputatie die wij hebben. Maar, we moeten ons inzetten om de lat hoog te houden.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: