Minister Ramdien: “Openlijke kritiek ambassadeur Soeknandan ‘not done’ in diplomatie”

De publieke verwijten van ambassadeur Manorma Soeknandan richting de Surinaamse regering naar aanleiding van de onlangs gehouden verkiezing voor de functie van secretaris-generaal van de Caricom is voor minister Albert Ramdien “not done” in de diplomatie. Ambassadeur Soeknandan verwijt de regering haar kandidatuur voor de topfunctie niet van harte te hebben ondersteund en onvoldoende lobby werk te hebben verricht. De Caricom top heeft vorige week Carla Barnett van Belize gekozen tot secretaris-generaal. Ambassadeur Soeknandan is de huidige plaatsvervangend secretaris-generaal.

Enige spanning

In het programma Kal Aaj Aur Kal op RBN televisie afgelopen zaterdag zei minister Ramdien van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, dat de uitspraken van de diplomaat in de pers een averechtse werking heeft gehad en voor enige spanning heeft gezorgd binnen de Caricom.

De minister deed uit de doeken dat naar aanleiding van de uitspraken van ambassadeur Soekandan hij afgelopen vrijdag gebeld is door de huidige Caricom secretaris-generaal Irwin LaRocque die zijn verontwaardiging heeft uitgesproken over de wijze waarop het een en ander zich in de pers heeft afgespeeld. Vanwege het decorum in de diplomatie wilde Ramdien zich publiekelijk niet teveel uitspreken over het inhoudelijke van dit issue, doch wilde wel kwijt, dat de Surinaamse regering zich wel degelijk heeft ingezet voor de kandidatuur van ambassadeur Soeknandan. “Toen we zagen dat de steun van het grootste deel van de Caricom leunde naar de andere kant, dan moet je je eigen diplomatieke ervaringen inbrengen en weten wat je moet doen”, aldus de minister de uiteindelijke positie van Suriname toelichtend. Hij wijst erop dat Suriname met Caricom onderdeel is van een integratiesysteem waarbij je samen moet optrekken. Suriname respecteert het besluit dat de Caricom uiteindelijk heeft genomen en geeft alle ondersteuning daaraan. Uiteindelijk gaat het volgens Ramdien erom dat je als land ook gerespecteerd wordt. Carla Barnett, de nieuw gekozen secretaris-generaal van de Caricom, wordt op 15 augustus geïnstalleerd. Ze volgt dan Irwin La Rocque op die twee ambtstermijnen op zitten.

Suriname oogt op leidende rol

Met betrekking tot Caricom als regionale organisatie gericht op integratie vindt Ramdien dat de komende tijd intern discussies op gang gebracht zullen moeten worden over de doelstellingen.

Het ontstaan van de Caricom dateert van de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw. De wereldomgeving waarin de organisatie zich bevindt is echter veranderd. De Caricom heeft een verleden van Commonwealth en dit zal langzaam aan moeten veranderen. Tegen deze achtergrond en met het oog op nieuwe ontwikkelingen in de naaste toekomst oogt Suriname volgens minister Ramdien op een leidende rol binnen de Caricom. Hij wijst erop dat Suriname en Guyana 70% uitmaken van het grondgebied van Caricom. Met enigszins Belize hebben Suriname en Guyana een enorme agrarische potentie als het gaat om de voedselvoorziening.

Met de olie- en gasvondsten voor de kust van Suriname en Guyana en met de daadwerkelijke productie in de zeer nabije toekomst, zullen beide landen economisch meer macht hebben. Deze macht zal volgens de Buitenland Zaken-minister zich binnen de Caricom ook in een leidende rol moeten vertalen. Suriname oogt daarop. Met olie en gas van Suriname en Guyana zal de Caricom in de wereld meer en meer zich als economische macht profileren en Suriname wil daarbij een leidende rol vervullen. De ambities van Suriname zullen gepaard gaan met de nodige weerstand, maar men zal dat geleidelijk aan moeten accepteren, aldus de minister.  

SS

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: