Tomahawk gaat voor minder plastic in het milieu

Outdoor-winkelketen gaat over op papieren zak en herbruikbare draagtas

Met als motto ‘Go Green and keep your surroundings clean’, is de Surinaamse outdoor equipment winkelketen Tomahawk gestopt met het verstrekken van plastic zakjes. Klanten krijgen nu een papieren zak aan de kassa voor hun aankopen. 

Monique Pool, directeur van Green Heritage Fund Suriname (GHFS) ontving afgelopen zaterdag de eerste papieren zak en herbruikbare draagtas uit handen van Zoey en Milan Reeder, kinderen van de directeuren, de gebroeders Jacq en Roger Reeder.

Met deze stap draagt de onderneming bij aan de bescherming van het milieu; minder plastic in de natuur. Pool reageerde enthousiast en stelde dat de maatregel een druppel op de gloeiend hete plastic vervuilingsplaat lijkt. ‘Maar elke stap is een stap in de goede richting.’ Verwijzend naar een internationale studie die vorige maand verscheen over plastic afval, gaf Pool aan dat Suriname voorkomt in de rij van landen met de hoogste plastic vervuiling per hoofd van de bevolking. ‘Dit is niet een lijst waar je als land prominent op wilt prijken.’

Pool roept iedereen op om af te stappen van plastic zakken. ‘We kunnen allemaal wel een prachtige tas van katoen of ander duurzaam materiaal meenemen naar de winkel. En sommige ook nog lokaal vervaardigd; laten we de lokale producenten van niet-plastic producten ondersteunen.’

Klanten hebben tegen bijbetaling de keus voor een grotere herbruikbare boodschappentas. 

Tezamen met de introductie van de papieren zak, werd ook de uitbreiding van de hoofdwinkel aan de Wagenwegstraat in gebruik genomen. Het historische pand met voorheen 64 vierkante meter (m2) winkeloppervlakte telt nu meer dan 600 m2, inclusief een winkelruimte op de eerste verdieping. 

In het nieuwe bedrijfsconcept zijn de Covid-19 maatregelen meegenomen. Met meer winkeloppervlakte en de herinrichting hanteert Tomahawk nu het ‘selfservice-principe’. Klanten shoppen op een veilige afstand van elkaar en hebben indien nodig contact met het winkelpersoneel. Behalve de geldende MoHanA-regels, wordt de winkel regelmatig volledig gedesinfecteerd met een speciale elektrostatische sprayer.

error: Kopiëren mag niet!