Minister Ramadhin: ‘Markten voldoen nog niet aan de protocollen’

‘Avondklok vanaf zes uur is redelijker dan vanaf zeven uur’

De redactie van Dagblad Suriname heeft vrijdag 14 mei minister Ramadhin van Volksgezondheid benaderd met een aantal Covid-gerelateerde vragen die ook en vooral leven in de samenleving en wachten op antwoorden en duidelijkheid.

Zo begrijpen veel mensen niet waarom de markten nog gesloten moeten blijven, terwijl bijvoorbeeld grote winkelbedrijven gewoon hun deuren mogen openen. Door het gesloten houden van de markten zijn risicovolle situaties op straat ontstaan bij de markt en elders in het centrum van Paramaribo. Immers, standhouders verkopen nu hun producten op straat, in weer en wind en Covid-maatregelen worden nauwelijks in acht genomen. De omgeving rond de standhouders op straat zijn nu gebieden geworden met een groot risico op verspreiding van het Coronavirus.

‘Markten voldoen nog niet aan alle maatregelen’

In een reactie zegt minister Ramadhin: ‘Markten zijn plekken die volgens protocollen aan een aantal zaken nog moesten voldoen. We hebben gezien, dat een aantal cruciale zaken ontbreken, zoals de basiszaken als sanitizers, mondkaptoezicht, in- en uitlooproute, scheiding tussen kopers en verkopers. Die dingen zijn allemaal opgenomen in het protocol. Maar, men hanteert de zaken niet en daardoor krijg je dus ongewenste situaties en ook besmettingen in de markten. En grote winkelbedrijven hebben dus wel redelijk hun protocollen in de hand en er komt ook meer toezicht. Daarover hebben we vanmiddag (lees: vrijdagmiddag) een meeting met alle Covid-cluster ministers waarbij we dan structure in place gaan zetten om het toezicht op deze zaken dus nog meer te intensiveren.’ 

‘Wij willen zoveel mogelijk contact verminderen, daarom zes uur’

Wat mensen ook niet begrijpen, is dat de aanvangstijd van de avondklok nu gedurende twee weken is gesteld op 18.00 uur. Burgers vragen zich waarom voor dat tijdstip is gekozen en niet bijvoorbeeld voor 19.00 of 20.00 uur. Men begrijpt de motivatie niet, de logica niet.

Minister Ramadhin: ‘De motivatie om terug te gaan van acht naar zes uur en niet naar zeven uur, ja dat is een discussie die eenieder kan voeren. Maar, wat belangrijk is, dat wij het contact willen verminderen en dus ook daarmee bewerkstelligen dat je minder contact hebt en dat je dus ook minder besmettingsrisico’s loopt. Dus feitelijk, een afname naar zes uur is redelijker dan zeven uur, omdat je daarmee niet veel winst zult hebben. En, we houden ook automatisch rekening met diverse factoren.’

‘Aantal personen na vaccinatie toch besmet geraakt’

Op de vraag of gevaccineerde personen in het land toch besmet zijn geraakt met het Covid-19 virus antwoordt de minister: ‘In de eerste groep gevaccineerden is wel een aantal personen die positief getest zijn daarna. Van de personen die een tweede prikje hebben gehad, waaronder ik, is pas rond 18 mei, want het 2e prikje is op 4 mei toegediend en pas na twee weken kan je zeggen dat de immuniteit is bereikt, heb ik nog geen informatie. Maar van de eerste prik, ja, er zijn personen besmet geweest, maar dat is ook wel te verwachten, want de dekking was nog niet optimaal, althans incompleet.’

Wanneer en hoeveel vaccins uit Nederland nog onduidelijk

De minister kan nog geen concreet antwoord geven op de vragen of, wanneer en hoeveel vaccins uit Nederland gaan komen. ‘Ik ben, zoals bekend en ook is geschreven in de Volkskrant, nog wachtende op een formele reactie. Maar, we hebben alle geduld. De situatie is natuurlijk schrijnend en we hopen inderdaad gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden door Nederland geboden.’ 

‘Op korte termijn uitspraak over meer vrijheden voor gevaccineerden’

Tot slot reageert Ramadhin op het dat de gezondheidsautoriteiten in de VS gevaccineerde personen meer vrijheden geven dan niet-gevaccineerde personen. Gaat dat ook mogelijk worden in ons land?

De minister: ‘Over meer vrijheden voor gevaccineerde personen wordt continu nagedacht. De CDC in de VS (Centers for Disease Control and Prevention, in het Nederlands Centrum voor ziektecontrole en Preventie) gaat al heel ver met de personen die al volledig gevaccineerd zijn, dat ze buiten zonder mondkap mogen. Wij kijken ook naar de CDC, zoals we dat altijd hebben gedaan. Ongetwijfeld zal die discussie ook hier losbarsten, ook onder de epidemiologen en public health deskundigen. Dus, we zijn nog niet zover, omdat we nog hele kleine percentages personen hebben die volledig gevaccineerd zijn. Maar, de discussie is eigenlijk al geopend binnen de groep van deskundigen. Dus op korte termijn gaan ook wij een uitspraak doen hierover. Maar, vooralsnog kan ik mij terugvinden in de aanbevelingen van de CDC.’

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: