Vier jaar cel geëist tegen Alibaks-Hausil, oud-directeur CBvS-afdeling

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag 11 mei vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen Faranaaz Alibaks-Hausil, ex-directeur van de afdeling Legal, Compliance & International Affairs bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. Ook werd een boete van SRD 100.000 geëist, bij niet-betaling te vervangen door 10 maanden hechtenis en haar gevangenhouding.

Alibaks-Hausil was vanwege de strenge Covid-maatregelen niet in de zittingszaal aanwezig. Ze kon het requisitoir en de eis in de gevangenis via een telefoonverbinding volgen. Haar advocaat blijft geloven in haar onschuld. De zaak wordt 29 juni voortgezet.

Alibaks-Hausil wordt vooral verweten, dat zij in het belang van de nog steeds voortvluchtige oud-minister van Financiën Gillmore Hoefdraad heeft gehandeld. Volgens de Officier van Justitie heeft zij willens en wetens bankwetten overtreden en monetaire financiering bevorderd.

Ook stelde het Openbaar Ministerie vandaag, dat Alibaks-Hausil misbruik heeft gemaakt van haar functie als juridisch directeur en structureel samenwerkte met Hoefdraad, oud-governor van de Centrale Bank Robert van Trikt en met oud-directeur Ginmardo Kromosoeto van de Surinaamse Postpaarbank. 

Alibaks-Hausil heeft tijdens de hele rechtsgang volgehouden onschuldig te zijn.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: