Zwaarste stier ooit in Suriname naar de slachtbank

De directeur en eigenaar van slagerij M. Jahangier te Lelydorp heeft dinsdag 4 mei zijn eigen record van zwaarste stier ooit verbeterd. In zijn inmiddels 50-jarige loopbaan heeft hij, als slager en fokker (in Suriname wordt gesproken over ‘kweker’), al drie keer zijn record verslagen.

Zijn dieren worden hormoonvrij gefokt. In 1983 werd zijn eerste zwaarste stier geslacht. Het slachtgewicht van dit dier was 623 kilo. In mei 2020 werd weer een nieuw record gevestigd met 683 kilo. Nu, afgelopen dinsdag, was het een stier met een slachtgewicht van 770 kilo (in leven woog deze stier 1.200 kilo).

Volgens de slager is met een uitgebalanceerde voeding, intensieve zorg en liefde niets onmogelijk.

Zijn zoon Ricky zegt in gesprek met Dagblad Suriname: ‘Mijn vader kweekt op een heel kleine schaal, 20 tot 30 stieren. Maar, dan echt kolossale stieren Meer om in hoogtijdagen zoals Eid ul Fitre en de Kerstdagen de klanten van goed kwaliteits vlees te voorzien. Vlees eigenlijk gebaseerd op internationale standaarden, omdat de vraag nu naar de Amerikaanse cuts, bijvoorbeeld rib-eye steaks, tomohawk steaks en short ribs. Dit zijn maar een paar voorbeelden te noemen. Hiervoor moet je dat echt goed gemarmerd vlees hebben, omdat wij hier in Suriname overwegend de Europese uitsnij methode hanteren, zoals braad- / schijfsteak et cetera. De Amerikaanse uitsnij methode richt zich meer op braden en grillen, dus moet dat vlees ook van dien aard zijn.’

Ricky vervolgt door te zeggen, dat zijn de eigenaar was van de zwaarste stier ooit. Het gaat overigens om het ras brown swiss. Brown Swiss is een runderras dat zijn oorsprong vindt in het noordoostelijke Alpengebied van Zwitserland. Het ras is vooral te vinden in het Alpengebied (Zwitserland, Oostenrijk, het noorden van Italië en het zuiden van Duitsland). Daar blijft de populatie vrijwel stabiel. De laatste jaren is het ras bezig aan een opmars in Frankrijk en Nederland. Ook in de Verenigde Staten is het ras bekend en dus ook in Suriname.

‘Het is een mijlpaal die hij bereikt heeft, omdat in heel Suriname sinds de slachthuizen hier bestaan, hij de enige slager/kweker is die het gepresteerd heeft om slachtgewichten boven de 650 kilo te halen en dit dus tot twee keer toe, 683 kilo in mei 2020 en 4 mei dus zelfs 770 kilo netto. In de Surinaamse  

geschiedenis is dat maar twee keer gebeurd en beide keren stond mijn vader hierachter. Dit is toch prachtig en zie dit echt als motivatie voor de liefhebbers en kwekers en natuurlijk voor zijn collega’s, dat wij hier in Suriname het ook kunnen. Uiteindelijk komen de klanten ook helemaal aan hun trekken. Daarom hebben wij klanten, ondanks wij op Lelydorp zitten, zelfs klanten uit Paramaribo-Noord, Commewijne en zelfs Saramacca in de zaak.”

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: