Oud-president Jules Wijdenbosch 80 jaar

Oud-president Jules Wijdenbosch viert zondag 2 mei zijn 80e verjaardag. Velen kennen Wijdenbosch als naamgever van de bekende Jules Wijdenboschbrug, in de volksmond ‘Bosjebrug’ genoemd. Maar van 1987 tot 1988 was hij premier, een functie die overigens door een herziening van de Grondwet in 1987 werd vervangen door die van vicepresident.

Van 1996 tot 2000 was hij president van Suriname. Tijdens die periode werd ‘zijn’ brug over de Surinamerivier bij Paramaribo gebouwd.

Na de verkiezingen van mei 2000, waarin hij verslagen werd, trad hij af. Vervolgens was hij van 2000 tot en met 2010 lid van De Nationale Assemblee, waarin hij fungeerde als fractieleider van de partij-combinatie VVV. Bij de verkiezing van Desi Bouterse tot president in 2010 werd Wijdenbosch in 2011 aangesteld als Raadsadviseur van de president voor bestuurlijke en staatsrechtelijk aangelegenheden.

Voor zijn politieke carrière studeerde Wijdenbosch politicologie en bestuurskunde aan de Universiteit van Amsterdam en was vervolgens deelraad ambtenaar in Amsterdam.

PK

error: Kopiëren mag niet!