Mr. Roy Chitani beëdigd als plaatsvervangend lid Constitutioneel Hof

Mr. Roy Chitani is vrijdag 30 april door president Chandrikapersad Santokhi op zijn kabinet beëdigd tot plaatsvervangend lid van het Constitutioneel Hof, zo meldt de voorlichtingsdienst van de regering.

President Santokhi benadrukte in zijn toespraak, dat het Constitutioneel Hof een grondwettelijk en onafhankelijk orgaan is, dat binnen het constitutioneel bestel twee taken heeft: Het toetsen van wetten aan de inhoud van de grondwet en internationale verdragen en het beoordelen van de verenigbaarheid van besluiten van overheidsorganen met in de Grondwet genoemde persoonlijke grondrechten. 

‘Het Hof is er ook voor de bescherming van minderheden in de samenleving, zodat de wetgevende macht samen met de regering geen mensenrechten kan schenden. Het Hof is niet van wetgevende aard, maar ook niet van rechtsprekende aard’, aldus het staatshoofd. 

Hij accentueerde, dat het Constitutioneel Hof een onafhankelijk toetsingsorgaan is dat zich zodanig met wetgeving noch rechtspraak in laat.

Santokhi zei ook, dat de werkzaamheden van het Hof een hoge mate van integriteit eisen, maar ook een behoorlijke dosis aan juridische kennis en ervaring. 

Mr. Chitani is voorgedragen door De Nationale Assemblee, als het hoogste college van staat, om de functie van plaatsvervangend lid te vervullen.

error: Kopiëren mag niet!